settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da znam šta je Božije vreme?

српски

Odgovor


Prva stvar koju moramo da shvatimo u vezi sa Božjim vremenom je, da je ono savršeno, kao što su savršeni i svi Božiji putevi (Psalam 18:30; Galatima 4: 4). Božje vreme nikada ne rani i nikada ne kasni. Zapravo, od našeg rođenja do trenutka kada udahnemo naš poslednji zemaljski dah, naš suvereni Bog ostvaruje svoje božanske namere tokom našeg života. Potpuno kontroliše sve i svakoga od večnosti do večnosti. Nijedan događaj u istoriji nije mogao da promeni ništa u vremenu Božjeg večnog plana, koji je On osmislio pre osnivanja sveta.

Neko može da pomisli da bi sa razumevanjem suvereniteta našeg Stvoritelja, strpljenje i čekanje bili malo lakši. Naša ljudska priroda može da napravi čekanje Božijeg savršenog vremena, izuzetno teškim. U stvari, u vrevi naših izbezumljenih života često nam je teško da čekamo bilo šta ili bilo koga. Mi želimo ono što želimo sada. I sa našim savremenim tehnološkim napretkom, često uspevamo da dobijemo ono što želimo baš sada. Kao rezultat, nalazimo ne samo da gubimo strpljenje, već i sve teže raspoznajemo Božije vreme.

Strpljenje je duhovni plod (Galatima 5:22), a Sveto Pismo jasno pokazuje da je Bog zadovoljan nama kada pokazujemo ovu vrlinu: „Osloni se na Gospoda, i čekaj Ga" (Psalam 37: 7), „ dobar je Gospod onima koji Ga čekaju " (Plač Jeremijin3:25). I naše strpljenje često otkriva stepen poverenja u Božje vreme. Moramo se setiti da Bog deluje po svom savršenom i unapred određenom večnom planu, a ne po našem. Treba da osećamo ogromnu utehu znajući da, kada čekamo GOSPODA, dobijamo božansku energiju i snagu: „Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se "(Isaija 40:31). Psalmista ponavlja: „Uzdaj se u GOSPODA, budi slobodan; neka bude srce tvoje krepko, uzdaj se u GOSPODA! " (Psalam 27:14).

Još jedan ključ za razumevanje Božjeg vremena je poverenje. U stvari, naša sposobnost da čekamo Gospoda u velikoj je meri povezana sa tim koliko mu verujemo. Kada se svim srcem uzdamo u Boga, odričući se oslanjanja na svoje, često pogrešno razumevanje okolnosti, On će nam zaista dati smernice (Priče 3: 5-6). „...a onog ko se uzda u Gospoda okružuje milost" (Psalam 32:10). Međutim, da bismo u potpunosti verovali Bogu, moramo ga poznavati. A najbolji način da Ga spoznamo je kroz Njegovu Reč. Božija božanska energija se oslobađa u našem životu kroz Njegovu nadahnutu Reč (1. Solunjanima 2:13). Delo Božje Reči uključuje spasenje (Rimljanima 10:17; 1. Petrova 1:23), poučavanje i podučavanje (2. Timoteju 3: 16-17), vođstvo (Psalam 119: 105), zaštitu (Psalam 119: 114, 117), osnaživanje (Psalam 119: 28) i mudrost (Psalam 119: 97-100). Ako svakodnevno proučavamo i razmišljamo o Njegovoj Reči, postaće nam jasno i Njegovo vreme.

Često dovodimo u pitanje Božije vreme kada tražimo vođstvo ili izbavljenje iz teške situacije. Međutim, možemo biti sigurni da naš nebeski Otac svakog trenutka tačno zna gde smo u svom životu. Ili nas je stavio tamo ili nam dozvoljava da budemo tamo, sve u cilju ispunjavanja Njegove svrhe za naš život. U stvari, Bog često koristi iskušenja da ojača naše strpljenje, omogućavajući našoj hrišćanskoj veri da sazri i postane potpuna (Jakov 1: 3-4). I mi znamo da sve — uključujući i teška iskušenja — ide na dobro onima koji vole Boga (Rimljanima 8:28). Bog zaista čuje vapaje svoje dece i odgovoriće na te vapaje u skladu sa svojom savršenom voljom i vremenom. „ Mnogo nevolje ima pravednik, ali ga od svih izbavlja Gospod "(Psalam 34:19). Planovi koje Bog ima za svoju decu su dobri planovi — da nam pomognu, a ne da nas povrede (Jeremija 29).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da znam šta je Božije vreme?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries