settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da dobijem Božiju zaštitu?

српски

Odgovor


Zbog čovekovog greha i naknadnog prokletstva koje je zatrovalo savršenstvo Božje tvorevine, svet je često opasno mesto. Ljudi svakodnevno pate od prirodnih katastrofa, kriminala, lošeg zdravlja i još mnogo toga. Prirodno je tražiti zaštitu od bola i tuge u životu. Da li nam Biblija obećava Božju zaštitu kada postanemo deo njegove večne porodice?

U Božjoj Reči ima mnogo stihova koji kao da obećavaju Božju fizičku zaštitu. Na primer, Psalam 121:3 kaže: „ Nozi tvojoj da posrne ne da, tvoj zaštitnik zadremati neće". U 7. stihu psalmista izjavljuje: „ Od svakoga zla Gospod će te zaštititi, zaštitiće dušu tvoju". Kada je Izrael ušao u Obećanu zemlju, Bog im je obećao da ih nikada neće ostaviti ili napustiti (5. Mojsijeva zakon 31: 6).

Na prvi pogled izgleda da Bog obećava da će zaštititi svoju decu od povreda. Ali ako je to tako, zašto se toliko hrišćana širom sveta bori sa progonima, bolestima, gubicima, nesrećama i povredama? Svi znamo hrišćane kojima se „noga" „okliznula". Da li Bog krši svoje obećanje ili nešto propuštamo?

Pre svega, starozavetna obećanja o fizičkoj sigurnosti trebali bismo tumačiti u kontekstu Mojsijevog zaveta. I dok su deca Izraela bila poslušna zavetu, Bog im je obećao razne materijalne i fizičke blagoslove -za useve, stoku, decu, itd. (5. Mojsijeva 28). Stari zavet se veoma brinuo za zemaljske blagoslove, a među njima je bila i fizička zaštita. Ovo je bila osnova za Jezekijinu molitvu kada je bio pogođen smrtonosnom bolešću (2. Carevima 20: 1–6). U celom Starom zavetu vidimo Boga kako štiti svoj narod kako bi ostvario svoje planove (npr. 2. Mojsijeva 1: 22—2: 10; 1. Carevima 17: 1–6; Jona 1).

Važno je shvatiti da smo pod Novim zavetom, a ne pod Starim. Bog ne obećava da će Hristove vernike sačuvati od svake telesne povrede. Svakako postoje trenuci kada nas On milosrdno štiti od situacija u kojima bismo pretrpeli povredu ili gubitak. Primeri za to su Pavlovo i Lukino preživljavanje brodoloma u Delima 27 i Pavlovu neosetljivost za zmijski ujed iz Dela apostolskih. Međutim, danas se Božja obećanja vernicima obično odnose na duhovnu zaštitu.

Kada poverujemo u Isusa Hrista za spasenje, Duh Sveti odmah ulazi u naš život. Zapečaćeni smo za večnost i od tog trenutka dovedeni pod Božju duhovnu zaštitu. To znači da, bez obzira na naše buduće grehe ili sotonine zavere, nikada nećemo izgubiti spasenje koje je Bog dao (2. Timoteju 1:12). Ne postoji ništa što nas može odvojiti od Božje ljubavi (Rimljanima 8: 38–39). Pored toga, data nam je sloboda od vlasti greha — više nismo robovi grešnim mislima, željama i postupcima, već smo rođeni u novom životu svetosti (Rimljanima 6:22).

Tokom našeg života, Bog će nastaviti da „čuva [naša] srca i [naše] umove u Hristu Isusu" (Filipljanima 4: 7), pružajući snagu, mir i istrajnost koji su nam potrebni da prođemo kroz bilo koji test ili iskušenje. Njegov Duh u nama daje plod koji će ojačati naš hrišćanski hod (Galatima 5: 22–23) i pruža nam moćna oruđa pomoću kojih možemo da se odbranimo od neprijateljskih duhovnih napada (Efešanima 6: 10–18).

Nema ničeg lošeg u tome što tražimo fizičku zaštitu od Boga, sve dok shvatimo da On ne vidi uvek za shodno to da odobri. On zna da smo ojačani iskušenjima kroz koje prolazimo, i u svakom fizičkom problemu smo uvereni u Njegovu duhovnu zaštitu. Dakle, umesto da tražimo potpunu fizičku zaštitu od Boga, možemo se složiti sa Jakovom kada kaže: „ Braćo moja, smatrajte za čistu radost kad god vas zadese svakojaka iskušenja, znajući da kušanje vaše vere izgrađuje istrajnost " ( Jakov 1: 2–3).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da dobijem Božiju zaštitu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries