settings icon
share icon
Питање

Како могу да добијем Божију заштиту?

srpski
Одговор


Због човековог греха и накнадног проклетства које је затровало савршенство Божје творевине, свет је често опасно место. Људи свакодневно пате од природних катастрофа, криминала, лошег здравља и још много тога. Природно је тражити заштиту од бола и туге у животу. Да ли нам Библија обец́ава Божју заштиту када постанемо део његове вечне породице?

У Божјој Речи има много стихова који као да обец́авају Божју физичку заштиту. На пример, Псалам 121:3 каже: „ Нози твојој да посрне не да, твој заштитник задремати неће". У 7. стиху псалмиста изјављује: „ Од свакога зла Господ ће те заштитити, заштитиће душу твоју". Када је Израел ушао у Обец́ану земљу, Бог им је обец́ао да их никада нец́е оставити или напустити (5. Мојсијева закон 31: 6).

На први поглед изгледа да Бог обец́ава да ц́е заштитити своју децу од повреда. Али ако је то тако, зашто се толико хришц́ана широм света бори са прогонима, болестима, губицима, несрец́ама и повредама? Сви знамо хришц́ане којима се „нога" „оклизнула". Да ли Бог крши своје обец́ање или нешто пропуштамо?

Пре свега, старозаветна обец́ања о физичкој сигурности требали бисмо тумачити у контексту Мојсијевог завета. И док су деца Израела била послушна завету, Бог им је обец́ао разне материјалне и физичке благослове -за усеве, стоку, децу, итд. (5. Мојсијева 28). Стари завет се веома бринуо за земаљске благослове, а међу њима је била и физичка заштита. Ово је била основа за Језекијину молитву када је био погођен смртоносном болешц́у (2. Царевима 20: 1–6). У целом Старом завету видимо Бога како штити свој народ како би остварио своје планове (нпр. 2. Мојсијева 1: 22—2: 10; 1. Царевима 17: 1–6; Јона 1).

Важно је шватити да смо под Новим заветом, а не под Старим. Бог не обец́ава да ц́е Христове вернике сачувати од сваке телесне повреде. Свакако постоје тренуци када нас Он милосрдно штити од ситуација у којима бисмо претрпели повреду или губитак. Примери за то су Павлово и Лукино преживљавање бродолома у Делима 27 и Павлову неосетљивост за змијски ујед из Дела апостолских. Међутим, данас се Божја обец́ања верницима обично односе на духовну заштиту.

Када поверујемо у Исуса Христа за спасење, Дух Свети одмах улази у наш живот. Запечац́ени смо за вечност и од тог тренутка доведени под Божју духовну заштиту. То значи да, без обзира на наше будуц́е грехе или сотонине завере, никада нец́емо изгубити спасење које је Бог дао (2. Тимотеју 1:12). Не постоји ништа што нас може одвојити од Божје љубави (Римљанима 8: 38–39). Поред тога, дата нам је слобода од власти греха — више нисмо робови грешним мислима, жељама и поступцима, вец́ смо рођени у новом животу светости (Римљанима 6:22).

Током нашег живота, Бог ц́е наставити да „чува [наша] срца и [наше] умове у Христу Исусу" (Филипљанима 4: 7), пружајуц́и снагу, мир и истрајност који су нам потребни да прођемо кроз било који тест или искушење. Његов Дух у нама даје плод који ц́е ојачати наш хришц́ански ход (Галатима 5: 22–23) и пружа нам моц́на оруђа помоц́у којих можемо да се одбранимо од непријатељских духовних напада (Ефешанима 6: 10–18).

Нема ничег лошег у томе што тражимо физичку заштиту од Бога, све док шватимо да Он не види увек за шодно то да одобри. Он зна да смо ојачани искушењима кроз које пролазимо, и у сваком физичком проблему смо уверени у Његову духовну заштиту. Дакле, уместо да тражимо потпуну физичку заштиту од Бога, можемо се сложити са Јаковом када каже: „ Браћо моја, сматрајте за чисту радост кад год вас задесе свакојака искушења, знајући да кушање ваше вере изграђује истрајност " ( Јаков 1: 2–3).

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу да добијем Божију заштиту?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries