settings icon
share icon
Pitanje

Kako da znam koje Božije obećanje je za mene?

српски

Odgovor


Postoje bukvalno stotine Božijih obećanja u Bibliji. Kako možemo znati koja se obećanja odnose na nas, na koja možemo da se oslonimo? Da formulišemo ovo pitanje na drugi način, kako neko može razlikovati opšta obećanja od specifičnih? Opšte obećanje je obećanje koje Duh Sveti daje svakom verniku u svim vremenima. Kada je autor napisao obećanje, nije postavio ograničenja na vremenski period ili primaoca.

Primer opšteg obećanja je 1. Jovanova 1: 9: „ Ako mu, pak, priznajemo svoje grehe, on je veran i pravedan: oprostiće nam grehe i očistiće nas od svake nepravde". Ovo obećanje se zasniva na Božjoj prirodi koja oprašta i dostupno je svim vernicima svuda. Još jedan primer opšteg obećanja je Filipljanima 4:7: „I Božiji mir koji prevazilazi svaki ljudski razum sačuvaće vaša srca i vaše misli u Hristu Isusu". Ovo obećanje je dato svim vernicima koji, odbijajući da brinu, iznose svoje zahteve Bogu (Filipljanima 4: 6). Ostali primeri opštih obećanja uključuju Psalam 1: 3; 27:10; 31:24; Jovan 4: 13-14 (imajte na umu reč „ko god"); i Otkrivenje 3:20.

Specifično ili konkretno obećanje je ono koje se daje određenim pojedincima u određenim prilikama. Iz konteksta obećanja obično će biti jasno ko je primalac. Na primer, obećanje iz Prve Carevima 9: 5 vrlo je precizno: „ Nikad ti neće ponestati naslednika na Izrailjevom prestolu..." Prethodni i sledeći stihovi jasno pokazuju da Bog govori samo kralju Salomonu.

Luka 2:35 sadrži još jedno specifično obećanje: „A tebi samoj će mač probosti dušu..." Ovo proročanstvo / obećanje bilo je upućeno Mariji i ispunjeno je za njenog života. Iako se određeno obećanje ne daje generalno svim vernicima, Sveti Duh i dalje može da koristi određeno obećanje da bi vodio ili ohrabrio neko svoje dete. Na primer, obećanje iz Isaije 54:10 napisano je imajući Izrael na umu, ali Sveti Duh je koristio ove reči da uteši mnoge današnje hrišćane: „... opet milost moja neće se odmaknuti od tebe, i zavet mira moga neće se pokolebati... "

Dok je bio vođen da zanese evanđelje neznabošcima, apostol Pavle je stajao na obećanju iz Isaije: „Odredio sam te da budeš svetlost neznabošcima, da budeš spasenje do kraja zemlje " (Dela apostolska 13:47). Isaijino obećanje je prvobitno bilo namenjeno Mesiji, ali u njemu je Pavle pronašao Gospodnje vođstvo za svoj život. Kada polažemo pravo na jedno od Božjih obećanja iz Svetog pisma, trebali bismo imati na umu sledeće principe:

1) Božja obećanja su često uslovna. Potražite reč „ako" u kontekstu.

2) Bog nam daje obećanja da nam pomogne da se bolje potčinimo Njegovoj volji i da mu verujemo. Obećanje ne može da natera Boga da se pokloni našoj volji.

3) Ne pretpostavljajte da znate tačno kada, gde ili kako će se Božja obećanja ispuniti u vašem životu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da znam koje Božije obećanje je za mene?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries