settings icon
share icon
Питање

Како да знам које Божије обећање је за мене?

srpski
Одговор


Постоје буквално стотине Божијих обећања у Библији. Како можемо знати која се обец́ања односе на нас, на која можемо да се ослонимо? Да формулишемо ово питање на други начин, како неко може разликовати општа обец́ања од специфичних? Опште обец́ање је обећање које Дух Свети даје сваком вернику у свим временима. Када је аутор написао обец́ање, није поставио ограничења на временски период или примаоца.

Пример општег обец́ања је 1. Јованова 1: 9: „ Ако му, пак, признајемо своје грехе, он је веран и праведан: опростиће нам грехе и очистиће нас од сваке неправде". Ово обец́ање се заснива на Божјој природи која опрашта и доступно је свим верницима свуда. Још један пример општег обец́ања је Филипљанима 4:7: „И Божији мир који превазилази сваки људски разум сачуваће ваша срца и ваше мисли у Христу Исусу". Ово обец́ање је дато свим верницима који, одбијајуц́и да брину, износе своје захтеве Богу (Филипљанима 4: 6). Остали примери општих обец́ања укључују Псалам 1: 3; 27:10; 31:24; Јован 4: 13-14 (имајте на уму реч „ко год"); и Откривење 3:20.

Специфично или конкретно обец́ање је оно које се даје одређеним појединцима у одређеним приликама. Из контекста обец́ања обично ц́е бити јасно ко је прималац. На пример, обец́ање из Прве Царевима 9: 5 врло је прецизно: „ Никад ти неће понестати наследника на Израиљевом престолу..." Претходни и следец́и стихови јасно показују да Бог говори само краљу Саломону.

Лука 2:35 садржи још једно специфично обец́ање: „А теби самој ће мач пробости душу..." Ово пророчанство / обец́ање било је упуц́ено Марији и испуњено је за њеног живота. Иако се одређено обец́ање не даје генерално свим верницима, Свети Дух и даље може да користи одређено обец́ање да би водио или охрабрио неко своје дете. На пример, обец́ање из Исаије 54:10 написано је имајући Израел на уму, али Свети Дух је користио ове речи да утеши многе данашње хришц́ане: „... опет милост моја неће се одмакнути од тебе, и завет мира мога неће се поколебати... "

Док је био вођен да занесе еванђеље незнабошцима, апостол Павле је стајао на обећању из Исаије: „Одредио сам те да будеш светлост незнабошцима, да будеш спасење до краја земље " (Дела апостолска 13:47). Исаијино обец́ање је првобитно било намењено Месији, али у њему је Павле пронашао Господње вођство за свој живот. Када полажемо право на једно од Божјих обец́ања из Светог писма, требали бисмо имати на уму следец́е принципе:

1) Божја обец́ања су често условна. Потражите реч „ако" у контексту.

2) Бог нам даје обец́ања да нам помогне да се боље потчинимо Његовој вољи и да му верујемо. Обећање не може да натера Бога да се поклони нашој вољи.

3) Не претпостављајте да знате тачно када, где или како ц́е се Божја обец́ања испунити у вашем животу.

EnglishВрати се на Српску страну

Како да знам које Божије обећање је за мене?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries