settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Božija nepromenljivost?

српски

Odgovor


Božija nepromeniljivot (Njegova osobina nepromenljivosti) jasno se podučava u Bibliji. Na primer, u Malahiji 3:6 Bog potvrđuje „Jer ja sam Gospod, i ja se ne menjam″ (vidi takođe Brojeve 23:19, 1. Samuilovu 15:29, Isaiju 46:9-11 i Jezekilja 24:14)

Jakovljeva 1:7 takođe podučava o Božijoj nepromenljivosti: „Svaki dobar dar i svaki savršen poklon dolazi odozgo od Oca svetlosti, kod koga nema izmene niti senke od promene". „Senka od promene" odnosi se na naše viđenje sunca; ono je pomračeno, izgleda da se pomera i baca svoju senku. Sunce izlazi i zalazi, pojavljuje se i nestaje svaki dan; ima ravnodnevnicu u određenom delu godine . Ali, kod Boga, koji je,u duhovnom smislu reči, sam svetlost, ne postoji uopšte tama; u Njemu nema promene, niti bilo čega sličnog. Bog je nepromenljiv po svojoj prirodi, savršenstvu, svrsi, obećanjima i darovima. Pošto je svet, On ne može da se okrene onom što je zlo; niti može, kao izvor svetlosti,da bude uzrok tame. Pošto svaki dobar i savršen dar dolazi od Njega, zlo ne može da proizađe iz Njega, niti bilo koga može njime da kuša (Jakovljeva 1:13). Biblija je jasna da Bog ne menja svoje mišljenje, volju ili prirodu.

Postoji nekoliko logičnih razloga zašto Bog mora da bude nepromenljiv, to jest, zašto je nemoguće da se Bog menja. Prvo, ako se nešto menja, to mora da se dešava hronološki. Mora da postoji trenutak u vremenu pre promene i trenutak u vremenu posle promene. Stoga, da bi se promena odigrala, mora da se desi u određenom vremenskom okviru; međutim, Bog je večan i postoji van granica vremena (Psalam 33:11; 41:13; 90:2-4; Jovan 17:5; 2. Timoteju 1:9).

Drugo, Božija nepromenljivost neophodna je zbog Njegovog savršenstva. Da bi se nešto promenilo, mora da se menja na bolje ili na gore, jer ako promena ne dovodi do razlike nije promena. Da bi se promena desila, ili nešto što je potrebno, treba da se doda, što je promena na bolje; ili nešto što je potrebno je izgubljeno, što je promena na gore. Ali, pošto je Bog savršen, Njemu nije ništa potrebno. Zato, On ne može da se menja na bolje. Kada bi Bog izgubio nešto, On ne bi više bio savršen; stoga, Ne može da se promeni na gore.

Treće, Božija nepromenljivost povezana je sa Njegovim sveznanjem. Kada neko promeni svoje mišljenje, često se to dešava, jer se pojavila nova informacija o kojoj se prethodno nije ništa znalo ili zbog promena okolnosti koje zahtevaju drugačiji stav ili postupak. Posto je Bog sveznajući, On ne može da nauči nešto novo što već nije znao. Zato, kada Biblija govori o tome da je Bog promenio mišljenje, mora se shvatiti da su se promenile okolnosti ili situacija,a ne Bog. Kada se u Izlasku 32:14 i u 1. Samuilovoj 15:11-29 govori o tome da je Bog promenio mišljenje, odnosi se na promenu u spoljašnem postupanju prema čoveku.

Brojevi 23:19 jasno govore o Božijoj nepromenljivosti: „Nije Bog čovek, pa da bi slagao, niti sin čovječiji, da bi se pokajao. Što On reče, neće li učiniti? Šta obeća, neće li izvršiti?″ Ne, Bog ne može da promeni svoje mišljenje. Ovi stihovi potvrđuju doktrinu Božiju nepromenljivosti; On se ne menja i nepromenljiv je.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je Božija nepromenljivost?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries