settings icon
share icon
Питање

Шта је Божија непроменљивост?

srpski
Одговор


Божија непромениљивот (Његова особина непроменљивости) јасно се подучава у Библији. На пример, у Малахији 3:6 Бог потврђује „Јер ја сам Господ, и ја се не мењам″ (види такође Бројеве 23:19, 1. Самуилову 15:29, Исаију 46:9-11 и Језекиља 24:14)

Јаковљева 1:7 такође подучава о Божијој непроменљивости: „Сваки добар дар и сваки савршен поклон долази одозго од Оца светлости, код кога нема измене нити сенке од промене". „Сенка од промене" односи се на наше виђење сунца; оно је помрачено, изгледа да се помера и баца своју сенку. Сунце излази и залази, појављује се и нестаје сваки дан; има равнодневницу у одређеном делу године . Али, код Бога, који је,у духовном смислу речи, сам светлост, не постоји уопште тама; у Њему нема промене, нити било чега сличног. Бог је непроменљив по својој природи, савршенству, сврси, обећањима и даровима. Пошто је свет, Он не може да се окрене оном што је зло; нити може, као извор светлости,да буде узрок таме. Пошто сваки добар и савршен дар долази од Њега, зло не може да произађе из Њега, нити било кога може њиме да куша (Јаковљева 1:13). Библија је јасна да Бог не мења своје мишљење, вољу или природу.

Постоји неколико логичних разлога зашто Бог мора да буде непроменљив, то јест, зашто је немогуће да се Бог мења. Прво, ако се нешто мења, то мора да се дешава хронолошки. Мора да постоји тренутак у времену пре промене и тренутак у времену после промене. Стога, да би се промена одиграла, мора да се деси у одређеном временском оквиру; међутим, Бог је вечан и постоји ван граница времена (Псалам 33:11; 41:13; 90:2-4; Јован 17:5; 2. Тимотеју 1:9).

Друго, Божија непроменљивост неопходна је због Његовог савршенства. Да би се нешто променило, мора да се мења на боље или на горе, јер ако промена не доводи до разлике није промена. Да би се промена десила, или нешто што је потребно, треба да се дода, што је промена на боље; или нешто што је потребно је изгубљено, што је промена на горе. Али, пошто је Бог савршен, Њему није ништа потребно. Зато, Он не може да се мења на боље. Када би Бог изгубио нешто, Он не би више био савршен; стога, Не може да се промени на горе.

Треће, Божија непроменљивост повезана је са Његовим свезнањем. Када неко промени своје мишљење, често се то дешава, јер се појавила нова информација о којој се претходно није ништа знало или због промена околности које захтевају другачији став или поступак. Посто је Бог свезнајући, Он не може да научи нешто ново што већ није знао. Зато, када Библија говори о томе да је Бог променио мишљење, мора се шватити да су се промениле околности или ситуација,а не Бог. Када се у Изласку 32:14 и у 1. Самуиловој 15:11-29 говори о томе да је Бог променио мишљење, односи се на промену у спољашнем поступању према човеку.

Бројеви 23:19 јасно говоре о Божијој непроменљивости: „Није Бог човек, па да би слагао, нити син човјечији, да би се покајао. Што Он рече, неће ли учинити? Шта обећа, неће ли извршити?″ Не, Бог не може да промени своје мишљење. Ови стихови потврђују доктрину Божију непроменљивости; Он се не мења и непроменљив је.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Божија непроменљивост?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries