settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Božija blagodat?

српски

Odgovor


Blagodat je stalna tema u Bibliji i doživljava vrhunac u Novom zavetu sa Isusovim dolaskom (Jovan 1:17). Reč koja se prevodi kao „blagodat" u Novom zavetu dolazi od grčke reči charis što znači „milost, blagoslov ili ljubaznost". Mi svi možemo da budemo ljubazni i milostivi prema drugima; ali kada se reč blagodat koristi u vezi sa Bogom, to ima snažnije značenje. Blagodat znači da Bog bira da nas blagoslovi umesto da nas prokune što naš greh zaslužuje. To je Njegova dobra volja prema onima koji to ne zaslužuju.

Efescima 2:8 kaže: „Jer ste posredstvom vere blagodaću spaseni, i to nije od vas″. Jedini način da se uspostavi odnos sa Bogom je zbog Njegove blagodati prema nama. Blagodat je počela u rajskom vrtu kada je Bog ubio životinju da pokrije greh Adama i Eve (Postanje 3:21). Mogao je da ubije prve ljude zbog njihove neposlušnosti. Ali, umesto da ih uništi, On je izabrao da pronađe način da se pomire sa Njim. Šema blagodati nastavila se kroz Stari zavet kada je Bog uspostavio žrtve kao sredstvo da se okaju gresi grešnih ljudi. Nije fizička krv tih žrtava, sama po sebi, bila ta koja je čistila grešnike; bila je Božija blagodat koja je opraštala onima koji su verovali u Njega (Jevrejima 10:4; Postanje 15:6). Grešni ljudi pokazivali su svoju veru prinoseći žrtve koje je Bog tražio.

Apostol Pavle je počinjao mnoge svoje poslanice frazom: „Blagodat vam i mir od Boga oca našega i Gospoda Isusa Hrista (Rimljaima 1:7; Efescima 1;1; 1. Korinćanima 1;3). Bog je inicijator blagodati i od Njega potiče sva druga blagodat.

Bog pokazuje i milost i blagodat, ali one nisu iste. Milost zadržava kaznu koju zaslužujemo; blagodat pruža blagoslov koji ne zaslužujemo. Po milosti, Bog je odlučio da ukine naš dug greha tako što je, umesto nas, žrtvovao svog savršenog Sina (Titu 3:5; 2. Korinaćanima 5:21). Ali, On ide i dalje od milosti i pruža blagodat svojim neprijateljima (Rimljanima 5:10). Kada prihvatimo Njegovu ponudu i poverujemo u Njegovu žrtvu, nudi nam oproštaj (Jevrejima 8:12; Efescima 1:7), pomirenje (Kološanima 1:19-20), izobilan život (Jovan 10:10), večno bogatstvo (Luka 12:33), svog Svetog Duha (Luka 11:13) i mesto na nebu sa Njim jednog dana (Jovan 3:16-18).

Blagodat znači da Bog daje svoje najveće blago onima koji to najmanje zaslužuju – a to je svako od nas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je Božija blagodat?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries