settings icon
share icon
Питање

Шта је Божија благодат?

srpski
Одговор


Благодат је стална тема у Библији и доживљава врхунац у Новом завету са Исусовим доласком (Јован 1:17). Реч која се преводи као „благодат" у Новом завету долази од грчке речи чарис што значи „милост, благослов или љубазност". Ми сви можемо да будемо љубазни и милостиви према другима; али када се реч благодат користи у вези са Богом, то има снажније значење. Благодат значи да Бог бира да нас благослови уместо да нас прокуне што наш грех заслужује. То је Његова добра воља према онима који то не заслужују.

Ефесцима 2:8 каже: „Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас″. Једини начин да се успостави однос са Богом је због Његове благодати према нама. Благодат је почела у рајском врту када је Бог убио животињу да покрије грех Адама и Еве (Постање 3:21). Могао је да убије прве људе због њихове непослушности. Али, уместо да их уништи, Он је изабрао да пронађе начин да се помире са Њим. Шема благодати наставила се кроз Стари завет када је Бог успоставио жртве као средство да се окају греси грешних људи. Није физичка крв тих жртава, сама по себи, била та која је чистила грешнике; била је Божија благодат која је опраштала онима који су веровали у Њега (Јеврејима 10:4; Постање 15:6). Грешни људи показивали су своју веру приносећи жртве које је Бог тражио.

Апостол Павле је почињао многе своје посланице фразом: „Благодат вам и мир од Бога оца нашега и Господа Исуса Христа (Римљаима 1:7; Ефесцима 1;1; 1. Коринћанима 1;3). Бог је иницијатор благодати и од Њега потиче сва друга благодат.

Бог показује и милост и благодат, али оне нису исте. Милост задржава казну коју заслужујемо; благодат пружа благослов који не заслужујемо. По милости, Бог је одлучио да укине наш дуг греха тако што је, уместо нас, жртвовао свог савршеног Сина (Титу 3:5; 2. Коринаћанима 5:21). Али, Он иде и даље од милости и пружа благодат својим непријатељима (Римљанима 5:10). Када прихватимо Његову понуду и поверујемо у Његову жртву, нуди нам опроштај (Јеврејима 8:12; Ефесцима 1:7), помирење (Колошанима 1:19-20), изобилан живот (Јован 10:10), вечно богатство (Лука 12:33), свог Светог Духа (Лука 11:13) и место на небу са Њим једног дана (Јован 3:16-18).

Благодат значи да Бог даје своје највеће благо онима који то најмање заслужују – а то је свако од нас.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је Божија благодат?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries