settings icon
share icon
Pitanje

Koji su neki neporecivi primeri božanske intervencije?

српски

Odgovor


Jednostavno rečeno, Božija intervencija znači da Bog interveniše u dešavanjima ovog sveta. Božija intervencija može da znači da Bog uzrokuje da se nešto desi ili da sprečava da se nešto desi. Ateisti, agnostici i deisti mogu da pronađu alternativna objašnjenja čak i za najčudesnije događaje. Neki vernici vide primere božanske intervencije svuda, tumačeći čak i nasumične događaje kao jasno uputstvo od Boga da ide u jednom pravcu umesto u drugom. Da li Bog interveniše u svetskim dešavanjima? Ako interveniše, da li postoje neki neporecivi primeri ove božanske intervencije? Da li je Bog ostavio otiske svog dela?

Vernik može da ukaže na mnoge primere Božije intervencije. Sve od poraza Španske armade do postojanja modernog Izraela citira se kao dokaz da je Bog intervenisao u istoriji. Naravno, postoje, takođe, biblijska čuda, koja su zabeležili očevici događaja i samog stvaranja — „nebesa govore", kako Hajdn kaže.

Ali, za ateiste, agnostike i deiste, postoji alternativno objašnjenje za sve. Nedavno je jedan program u SAD-u pokušao da umanji biblijska čuda. Jedna epizoda bila je posvećena prelasku Crvenog mora (vidi Izlazak 14). Naučnici su došli do nekoliko teorija, uključujući i privremene zemljane mostove koje je izazvala podzemna vulkanska aktivnost ili podzemni zemljotres koji je izazvao cunami, koji je uzrokovao da nivo vode bude, privremeno vrlo nizak, na lokaciji gde su Mojsije i Izraelci prešli Crveno more. Iako su teorije moguće sa naučne strane, nije objašnjeno kako se događaj desio baš u pravom trenutku za Izraelce da pređu, ali Egipćani su bili uništeni kada su pokušali da ih prate. Čak i kada bi sam događaj mogao da se objasni na prirodan način, teško je poverovati da može da se porekne natprirodni trenutak kada se događaj desio. Ali, za osobu koja poriče Božije postojanje ili aktivnost u svetu, svako čudo može da se umanji pripisujući se slučajnosti, histeriji ili zabludi. Ukoliko tražiš razloge da ne poveruješ, sigurno ćeš ih naći.

Na suprotnoj strani spektra, nalaze se vernici koji, doslovno, svugde vide primere božanske intervencije. Dobra pogodba prilikom kupovine namirnica je, očigledno, Božije čudo. Iznenadni nalet vetra ili slučajni susret sa prijateljem je jasno znak od Boga za kretanje u određenom pravcu. Iako je ovaj stav više biblijski nego pristup jednog deiste, izaziva ozbiljne probleme. Tumačenje skoro svega kao božanske intervencije može da vodi do vrlo subjektivnih zaključaka. Mi težimo da tumačimo stvari kako mi želimo. Privlačno je proučavati konture oblaka da bi smo pronašli „dokaz" za ono što želimo da je Božija volja, umesto da istinski tražimo Božiju volju na bibljiski način (Rimljanima 12:1-2).

Bibljiski govoreći, Bog, definitivno, interveniše u svetskim dešavanjima (vidi od Postanje do Otkrivenja). Bog je suveren (Psalam 93:1; 95:3; Jeremija 23:20; Rimljanima 9). Ništa se ne dešava bez Božijeg uređenja, uzroka ili dopuštenja. Mi smo stalno suočeni sa božanskom intervencijom, čak i kada to ne vidimo ili ne znamo. Nikada nećemo saznati kada je sve Bog i na koje načine intervenisao u našim životima. Božanska intervencija može da dođe u obliku čuda, kao što je isceljenje ili natprirodni znak. Božanska intervencija može, takođe, da dođe i putem, naizgled, nasumičnog događaja, koji nas usmerava na put kojim Bog želi da idemo.

Ali, Biblija nas ne uči da tražimo skrivena duhovna značenja u svakodnevnim dešavanjima. Iako treba da budemo svesni da Bog interveniše, ne treba da provodimo vreme svaki trenutak pokušavajući da dešifrujemo tajne poruke odozgo. Vernici istražuju Božiju Reč za vođstvo (2. Timoteju 3:16-17) i vođeni smo Svetim Duhom (Efescima 5:18). Treba da budemo poslušni jednom izvoru za koji znamo da je, kroz njega, Bog istinski govorio, a to je Božija Reč (Jevrejima 4:12).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koji su neki neporecivi primeri božanske intervencije?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries