settings icon
share icon
Питање

Који су неки непорециви примери божанске интервенције?

srpski
Одговор


Једноставно речено, Божија интервенција значи да Бог интервенише у дешавањима овог света. Божија интервенција може да значи да Бог узрокује да се нешто деси или да спречава да се нешто деси. Атеисти, агностици и деисти могу да пронађу алтернативна објашњења чак и за најчудесније догађаје. Неки верници виде примере божанске интервенције свуда, тумачећи чак и насумичне догађаје као јасно упутство од Бога да иде у једном правцу уместо у другом. Да ли Бог интервенише у светским дешавањима? Ако интервенише, да ли постоје неки непорециви примери ове божанске интервенције? Да ли је Бог оставио отиске свог дела?

Верник може да укаже на многе примере Божије интервенције. Све од пораза Шпанске армаде до постојања модерног Израела цитира се као доказ да је Бог интервенисао у историји. Наравно, постоје, такође, библијска чуда, која су забележили очевици догађаја и самог стварања — „небеса говоре", како Хајдн каже.

Али, за атеисте, агностике и деисте, постоји алтернативно објашњење за све. Недавно је један програм у САЂу покушао да умањи библијска чуда. Једна епизода била је посвећена преласку Црвеног мора (види Излазак 14). Научници су дошли до неколико теорија, укључујући и привремене земљане мостове које је изазвала подземна вулканска активност или подземни земљотрес који је изазвао цунами, који је узроковао да ниво воде буде, привремено врло низак, на локацији где су Мојсије и Израелци прешли Црвено море. Иако су теорије могуће са научне стране, није објашњено како се догађај десио баш у правом тренутку за Израелце да пређу, али Египћани су били уништени када су покушали да их прате. Чак и када би сам догађај могао да се објасни на природан начин, тешко је поверовати да може да се порекне натприродни тренутак када се догађај десио. Али, за особу која пориче Божије постојање или активност у свету, свако чудо може да се умањи приписујући се случајности, хистерији или заблуди. Уколико тражиш разлоге да не поверујеш, сигурно ћеш их наћи.

На супротној страни спектра, налазе се верници који, дословно, свугде виде примере божанске интервенције. Добра погодба приликом куповине намирница је, очигледно, Божије чудо. Изненадни налет ветра или случајни сусрет са пријатељем је јасно знак од Бога за кретање у одређеном правцу. Иако је овај став више библијски него приступ једног деисте, изазива озбиљне проблеме. Тумачење скоро свега као божанске интервенције може да води до врло субјективних закључака. Ми тежимо да тумачимо ствари како ми желимо. Привлачно је проучавати контуре облака да би смо пронашли „доказ" за оно што желимо да је Божија воља, уместо да истински тражимо Божију вољу на бибљиски начин (Римљанима 12:1-2).

Бибљиски говорећи, Бог, дефинитивно, интервенише у светским дешавањима (види од Постање до Откривења). Бог је суверен (Псалам 93:1; 95:3; Јеремија 23:20; Римљанима 9). Ништа се не дешава без Божијег уређења, узрока или допуштења. Ми смо стално суочени са божанском интервенцијом, чак и када то не видимо или не знамо. Никада нећемо сазнати када је све Бог и на које начине интервенисао у нашим животима. Божанска интервенција може да дође у облику чуда, као што је исцељење или натприродни знак. Божанска интервенција може, такође, да дође и путем, наизглед, насумичног догађаја, који нас усмерава на пут којим Бог жели да идемо.

Али, Библија нас не учи да тражимо скривена духовна значења у свакодневним дешавањима. Иако треба да будемо свесни да Бог интервенише, не треба да проводимо време сваки тренутак покушавајући да дешифрујемо тајне поруке одозго. Верници истражују Божију Реч за вођство (2. Тимотеју 3:16-17) и вођени смо Светим Духом (Ефесцима 5:18). Треба да будемо послушни једном извору за који знамо да је, кроз њега, Бог истински говорио, а то је Божија Реч (Јеврејима 4:12).

EnglishВрати се на Српску страну

Који су неки непорециви примери божанске интервенције?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries