settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog zahteva i traži da ga obožavamo?

српски

Odgovor


Obožavanje znači „davanje poštovanja, klanjanja, divljenja, slavljenja ili slave uzvišenom biću". Bog traži obožavanje, jer je On jedini toga vredan. On je jedino biće koje istinski zaslužuje obožavanje. On zahteva da priznamo Njegovu veličinu, silu i slavu. Otkrivenje 4:11 kaže: „Dostojan si, Gospode i Bože naš, da primiš slavu i čast i silu, jer ti si stvorio sve i tvojom voljom sve beše i sve bi stvoreno". Bog nas je stvorio i neće dozvoliti da to bude prigrabljeno. On je zapovedio Izraelcima: „Nećeš imati drugih bogova pred licem mojim. Nećeš graditi sebi kipa rezana niti slike od onoga što je gore na nebu ili dole na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nećeš im se klanjati niti im služiti; jer sam ja Gospod, Bog tvoj, Bog ljubomoran koji kažnjava grehe otaca do trećega i do četvrtoga kolena na sinovima onih koji me mrze ″(Izlazak 20:3-5). Moramo da razumemo da Božija ljubomora nije grešna zavist koju mi osećamo i koja potiče od ponosa. To je sveta i pravedna ljubomora koja ne može da dozvoli da slava, koja jedino Njemu pripada, bude data drugom.

Bog očekuje da ga slavimo kao izraz poštovanja i zahvalnosti. Ali, Bog, takođe, očekuje da mu budemo poslušni. On želi da postupamo pravično prema drugima, da im pokažemo samilost. Na taj način, mi se prinosimo kao živa žrtva, sveta i Njemu ugodna. Ovo proslavlja Boga i to je naša „umna služba" (Rimljanima 12:1). Kada slavimo poslušnog srca, otvorenog i pokajničkog duha, Bog se proslavlja, hrišćani se pročišljavaju, crkva se izgrađuje,a izgubljeni se evangeliziraju. To su sve elementi istinskog obožavanja.

Takođe, Bog želi da ga obožavamo, jer je obožavanje prirodan i planiran odgovor Njemu koji nas spašava kroz Isusa Hrista. Filipljanima 3:3 opisuje pravu crkvu, telo vernika u Isusu Hristu čija je večna sudbina na nebu. „Mi smo, naime, obrezanje, mi koji Duhom Božijim služimo, Hristom Isusom se hvalimo i ne uzdamo se u telo″. Drugim rečima, crkva se jedinstveno, poistovećuje kao Božiji narod, ali ne kroz fizičko obrezanje. Crkva je sastavljena od onih koji Boga slave u Duhu radujući se u Hristu i ne verujući sebi za spasenje. Oni koji ne slave istinskog i jedinog Boga nisu Njegovi i njihova večna sudbina je pakao. Ali, pravi poštovaoci se prepoznaju po slavljenju Boga i njihov večni dom je sa Bogom kojeg slave i obožavaju.

Bog traži i zahteva naše slavljenje, jer ga zaslužuje, jer je u prirodi hrišćana da ga obožavaju i jer naša večna sudbina zavisi od toga. Ovo je tema istorije otkupljenja: da se slavi istinski, živi i slavni Bog.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto Bog zahteva i traži da ga obožavamo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries