settings icon
share icon
Питање

Зашто Бог захтева и тражи да га обожавамо?

srpski
Одговор


Обожавање значи „давање поштовања, клањања, дивљења, слављења или славе узвишеном бићу". Бог тражи обожавање, јер је Он једини тога вредан. Он је једино биће које истински заслужује обожавање. Он захтева да признамо Његову величину, силу и славу. Откривење 4:11 каже: „Достојан си, Господе и Боже наш, да примиш славу и част и силу, јер ти си створио све и твојом вољом све беше и све би створено". Бог нас је створио и неће дозволити да то буде приграбљено. Он је заповедио Израелцима: „Нећеш имати других богова пред лицем мојим. Нећеш градити себи кипа резана нити слике од онога што је горе на небу или доле на земљи, или у води испод земље. Нећеш им се клањати нити им служити; јер сам ја Господ, Бог твој, Бог љубоморан који кажњава грехе отаца до трећега и до четвртога колена на синовима оних који ме мрзе ″(Излазак 20:3-5). Морамо да разумемо да Божија љубомора није грешна завист коју ми осећамо и која потиче од поноса. То је света и праведна љубомора која не може да дозволи да слава, која једино Њему припада, буде дата другом.

Бог очекује да га славимо као израз поштовања и захвалности. Али, Бог, такође, очекује да му будемо послушни. Он жели да поступамо правично према другима, да им покажемо самилост. На тај начин, ми се приносимо као жива жртва, света и Њему угодна. Ово прославља Бога и то је наша „умна служба" (Римљанима 12:1). Када славимо послушног срца, отвореног и покајничког духа, Бог се прославља, хришћани се прочишљавају, црква се изграђује,а изгубљени се евангелизирају. То су све елементи истинског обожавања.

Такође, Бог жели да га обожавамо, јер је обожавање природан и планиран одговор Њему који нас спашава кроз Исуса Христа. Филипљанима 3:3 описује праву цркву, тело верника у Исусу Христу чија је вечна судбина на небу. „Ми смо, наиме, обрезање, ми који Духом Божијим служимо, Христом Исусом се хвалимо и не уздамо се у тело″. Другим речима, црква се јединствено, поистовећује као Божији народ, али не кроз физичко обрезање. Црква је састављена од оних који Бога славе у Духу радујући се у Христу и не верујући себи за спасење. Они који не славе истинског и јединог Бога нису Његови и њихова вечна судбина је пакао. Али, прави поштоваоци се препознају по слављењу Бога и њихов вечни дом је са Богом којег славе и обожавају.

Бог тражи и захтева наше слављење, јер га заслужује, јер је у природи хришћана да га обожавају и јер наша вечна судбина зависи од тога. Ово је тема историје откупљења: да се слави истински, живи и славни Бог.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто Бог захтева и тражи да га обожавамо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries