settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog voli sve ljude ili samo hrišćane?

српски

Odgovor


Postoji svest da Bog voli sve ljude na celom svetu (Jovan 3:16; Prva Jovanova 2:2; Rimljanima 5:8). Ova ljubav je bezuslovna—zasniva se samo na činjenici da je Bog, Bog ljubavi (Prva Jovanova 4:8, 16). Božija ljubav za celo čovečanstvo se pokazuje kroz činjenicu da Bog pokazuje svoju milost tako što ne kažnjava ljude istog trenutka kada zgreše (Rimljanima 3:23; 6:23). Božija ljubav za ceo svet se manifestuje činjenicom da on daje ljudima mogućnost da se pokaju (Druga Petrova 3:9). Međutim, Božija ljubav za ceo svet ne znači da on ignoriše geh. Bog je isto tako Bog pravednosti (Druga Solunjanima 1:6). Greh ne može ostati nekažnjen zauvek (Rimljanima 3:25-26).

Najveći izraz ljubavi večnog Boga je opisan u Rimljanima 5:8: “Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas kad smo još bili grešnici.” Svako ko ignoriše Božiju ljubav, ko odbaci Hrista kao Spasitelja, ko porekne Spasitelja koji ga je otkupio (Druga Petrova 2:1) će biti podložan Božijem gnevu za večnost (Rimljanima 1:18), a ne njegovoj ljubavi (Rimljanima 6:23). Bog voli sve bezuslovno na taj način što pokazuje milost prema svima time što ih ne uništava zbog greha. U isto vreme, Bog ima “zavetnu ljubav” samo za one koji poveruju u Isusa Hrista za spasenje (Jovan 3:36). Samo oni koji veruju u Isusa Hrista kao svog Gospoda i Spasitelja će iskusiti Božiju ljubav za večnost.

Da li Bog voli sve ljude? Da. Da li Bog više voli hrišćane od nehrišćana? Ne. Da li Bog voli hrišćane na različit način od nehrišćana? Da. Bog voli sve ljude podjednako time što je milostiv prema svima. Bog voli hrišćane samo u tom smislu da samo hrišćani imaju njegovu večnu milost i blagodat kao i obećanje njegove večne ljubavi u nebu. Bezuslovna ljubav koju Bog ima prema svima treba da nas dovede do vere u njega, tako što ćemo u zahvalnosti primiti ogromnu uslovnu ljubav koju garantuje svima koji prime Isusa Hrista kao Spasitelja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Bog voli sve ljude ili samo hrišćane?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries