settings icon
share icon
Pitanje

Kako da izbacim iz uma sliku nametljivog i ljutog Boga?

српски

Odgovor


Možda će pomoći ako razmotrimo jednu od najdubljih istina u Bibliji „Bog je ljubav" (1. Jovanova 4:8). Nikada nije data bitnija izjava od ove – Bog je ljubav. Ovo je duboka izjava. Ne samo da Bog voli; On jeste ljubav. Njegova priroda i suština su ljubav. Ljubav prožima Njegovo biće i nadahnjuje sve druge Njegove osobine, čak i Njegov gnev i ljutnju. Kada Boga vidimo kao ljutog, možda treba da shvatimo da je Njegova velika ljubav filter za Njegovu ljutnju.

Možda treba takođe da razumemo da se Bog nikada ne ljuti na svoju decu, one koji su došli Hristu po veri za oproštenje greha. Sav Njegov gnev bio je upućen ka sopstvenom Sinu na krstu i On nikada neće biti ljut na one za koje je Hristos umro. Bibija nam govori da „Bog prezire zlobu bezdušnika" (Psalam 7:11), ali oni koji pripadaju Hristu nisu „zli" Mi smo savršeni u Božijim očima, jer, kad On gleda u nas, On vidi Isusa. „Onoga koji nije znao greha Bog je učinio grehom za nas, da mi u njemu postanemo pravednost Božija″ (2. Korinćanima 5:21). Sav Božiji gnev prema grehu bio je iskaljen na Isusu na krstu i On neće više nikada biti ljut na nas,ako smo poverovali u Hrista. On je to učinio zbog svoje velike ljubavi prema onima koji su njegovi.

Činjenica da je Bog ljubav ne isključuje Njegov sveti zahtev za savršenstvom. Međutim, pošto je ljubav, On je poslao Hrista da umre na krstu umesto nas i to, potpuno, zadovoljava Božiji zahtev za savršenstvom. Pošto je ljubav, Bog je obezbedio način da čovek ne bude vše odvojen od Njega grehom, već da može da stupi u odnos sa njim kao dobrodošli član Božije porodice, postavljenim u toj porodici, zbog završenog Hristovog dela na krstu (Jovan 1:12; 5;24).

Ako, čak i kada znamo ove stvari, i dalje vidimo Boga kao ljutog i onog koji se nameće, možda nismo sigurni u naš odnos sa Njim.Biblija nas ohrabruje „ispitajte sami sebe — da li ste u veri″ (2. Korinćanima 13:5). Ako sumnjamo da zaista pripadamo Hristu, treba samo da se pokajemo i tražimo od Njega da nas spase. On će nam oprostiti naš greh i daće nam svog Svetog Duha koji će živeti u našim srcima i koji će nas uveriti da smo Njegova deca. Kada budemo uvereni da smo Njegovi, možemo mu se približiti čitajući i proučavajući Njegovu reč i tražeći da nam se pokaže onakvim kakav jeste. Bog voli svakog od nas i želi da nas lično poznaje. Uverio nas je da, ako ga tražimo svim srcem, sigurno ćemo ga naći (Jeremija 29;13; Matej 7:7-8). Onda ćemo ga zaista poznavati, ne kao nametljivog i ljutog, već kao Oca punog blagodati i ljubavi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da izbacim iz uma sliku nametljivog i ljutog Boga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries