settings icon
share icon
Pitanje

Bog protiv Satane – ako je Bog svemoćan, zašto ne ubije Satanu?

српски

Odgovor


Jedna od misterija hrišćanskog života je zašto Bog nije uništio Satanu odmah pošto je Satanu zgrešio. Mi znamo da će Bog jednog dana poraziti Satanu, tako što će ga baciti u ognjeno jezero gde će biti mučen danju i noću zauvek (Otkrivenje 20:10), ali nekada se pitamo zašto Bog već nije uništio Satanu. Možda nikada nećemo saznati Božije razmišljanje, ali znamo neke stvari o Njegovoj prirodi.

Prvo, znamo da je Bog apsolutno suveren nad svim stvorenjem, a to uključuje i Satanu. Sigurno je da Satana i njegovi demoni donose pustoš u svetu, ali njima je data samo izvesna količina slobode. Takođe znamo da je Bog sve planirao od početka, do kraja vremena. Ništa ne može da osujeti Njegove planove i sve stvari se dešavaju tačno po rasporedu. „Zakle se Gospod nad vojskama, govoreći , Jeste, što sam smislio to će biti, vrišiće se što sam naumio" (Isaija 14:24).

Drugo „znamo da Bog sve pomaže na dobro onima koji ga ljube, koji su po njegovoj odluci pozvani" (Rimljanima 8:28). Štagod da je Bog planirao za Satanu, to će biti najbolji mogući plan. Božiji savršeni gnev i pravda biće zadovoljeni i Njegova savršena pravednost biće proslavljena. Oni koji ga vole i koji čekaju na ispunjenje Njegovog plana biće oduševljeni što su deo tog plana i slaviće ga i proslavljati dok gledaju kako se taj plan odvija.

Treće, znamo da dovoditi u pitanje Božiji plan i Njegovo vreme znači dovoditi u pitanje samog Boga, Njegov sud, Njegov karakter i samu Njegovu prirodu. Nije mudro dovoditi u pitanje Njegovo pravo da čini onako kako mu je po volji. Psalmista nam kaže: „Put je Božiji savršen" (Psalam 18:30). Kakav god da je plan koji potiče iz uma Svemogućeg je najbolji mogući plan. Istina je da ne možemo da očekujemo da savršeno razumemo taj um, kao što nas i On podseća : „Jer moje misli nisu vaše misli, ni putevi vaši moji putevi, govori Gospod. Koliko je nebo iznad zemlje, toliko su moji putevi iznad puteva vaših, misli moje iznad misli vaših " (Isaija 55:8-9). Ipak, naša odgovornost pred Bogom je da slušamo, da mu verujemo i potčinimo se Njegovoj volji, bez obzira da li je razumemo ili ne. Što se tiče Njegovog vremena za Satanino uništenje, to će biti najbolji mogući plan, jer je Božiji plan.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Bog protiv Satane – ako je Bog svemoćan, zašto ne ubije Satanu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries