settings icon
share icon
Питање

Бог против Сатане – ако је Бог свемоћан, зашто не убије Сатану?

srpski
Одговор


Једна од мистерија хришћанског живота је зашто Бог није уништио Сатану одмах пошто је Сатану згрешио. Ми знамо да ће Бог једног дана поразити Сатану, тако што ће га бацити у огњено језеро где ће бити мучен дању и ноћу заувек (Откривење 20:10), али некада се питамо зашто Бог већ није уништио Сатану. Можда никада нећемо сазнати Божије размишљање, али знамо неке ствари о Његовој природи.

Прво, знамо да је Бог апсолутно суверен над свим створењем, а то укључује и Сатану. Сигурно је да Сатана и његови демони доносе пустош у свету, али њима је дата само извесна количина слободе. Такође знамо да је Бог све планирао од почетка, до краја времена. Ништа не може да осујети Његове планове и све ствари се дешавају тачно по распореду. „Закле се Господ над војскама, говорећи , Јесте, што сам смислио то ће бити, вришиће се што сам наумио" (Исаија 14:24).

Друго „знамо да Бог све помаже на добро онима који га љубе, који су по његовој одлуци позвани" (Римљанима 8:28). Штагод да је Бог планирао за Сатану, то ће бити најбољи могући план. Божији савршени гнев и правда биће задовољени и Његова савршена праведност биће прослављена. Они који га воле и који чекају на испуњење Његовог плана биће одушевљени што су део тог плана и славиће га и прослављати док гледају како се тај план одвија.

Треће, знамо да доводити у питање Божији план и Његово време значи доводити у питање самог Бога, Његов суд, Његов карактер и саму Његову природу. Није мудро доводити у питање Његово право да чини онако како му је по вољи. Псалмиста нам каже: „Пут је Божији савршен" (Псалам 18:30). Какав год да је план који потиче из ума Свемогућег је најбољи могући план. Истина је да не можемо да очекујемо да савршено разумемо тај ум, као што нас и Он подсећа : „Јер моје мисли нису ваше мисли, ни путеви ваши моји путеви, говори Господ. Колико је небо изнад земље, толико су моји путеви изнад путева ваших, мисли моје изнад мисли ваших " (Исаија 55:8-9). Ипак, наша одговорност пред Богом је да слушамо, да му верујемо и потчинимо се Његовој вољи, без обзира да ли је разумемо или не. Што се тиче Његовог времена за Сатанино уништење, то ће бити најбољи могући план, јер је Божији план.Врати се на Српску страну

Бог против Сатане – ако је Бог свемоћан, зашто не убије Сатану?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries