settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog čuje / odgovara na molitve grešnika / nevernika?

српски

Odgovor


Jovan 9:31 kaže: “Poznato nam je da Bog ne sluša grešnike, nego, ako je ko pobožan i vrši njegovu volju, toga usliši.” Takođe je rečeno da “jedinu molitvu koju Bog čuje od grešnika je molitva za spasenje.” Zbog toga, neki veruju da Bog ne čuje i /ili nikada neće odgovoriti na molitvu nevernika. Iz konteksta se međutim vidi da Jovan 9:31 kaže da Bog ne čini čuda kroz nevernike. Prva Jovanova 5:14-15 nam kaže da Bog odgovara na molitve u zavisnosti od toga da li su u skladu sa njegovom voljom. Ovaj princip se, pretpostavljamo odnosi na nevernike. Ako jedan nevernik moli Boga za nešto po Božijoj volji, ništa ne sprečava Boga da odgovori na takvu molitvu—opet u skladu sa Njegovom voljom.

Neki delovi Svetog Pisma govore o tome kako Bog čuje i odgovara na molitve nevernika. U većini slučajeva molitva je bila uključena. U jedan ili dva slučaja, Bog je odgovorio na vapaj srca (ne navodi se da li je taj vapaj bio upućen Bogu). U nekim od ovih slučaja, izgleda da je molitva bila deo pokajanja. Ali u drugim slučajevima, molitva je bila jednostavno potreba za ovozemaljskim blagoslovom i Bog je odgovorio bilo iz sažaljenja ili zbog iskrenosti ili vere same osobe. Evo nekoliko pasusa koji govore o molitvi nevernika:

Ninevljani su se molili da bi Ninevija bila pošteđena (Jona 3:5-10). Bog je odgovorio na ovu molitvu i nije uništio grad Nineviju kao što je nameravao.

Agara je molila Boga da zaštiti njenog sina Ismaila (Prva Mojsijeva 21:14-19). Bog ne samo da je zaštitio Ismaila, već ga je i neizmerno blagoslovio.

U Prvoj Carevima 21:17-29, posebno stihovima 27-29, Ahav posti i oplakuje Ilijino proročanstvo vezano za njegov napredak. Bog odgovara tako što ne donosi nevolju tokom njegovog života.

Paganka iz Tira Sidonskog se moli Isusu da oslobodi njenu ćerku od demona (Marko 7:24-30). Isus izgoni demona iz njene ćerke.

U Delima Apstolskim 10, Petar je bio poslat Korneliju, Rimskom centurionu, zato što je Kornelije bio pravedan čovek. Dela 10:2 nam kažu da se Kornelije “molio Bogu stalno.”

Bog daje obećanja koja su primenljiva na sve (i spašene i nespašene) kao što je Jeremija 29:13: “I tražićete me, i naći ćete me, kad me potražite svim srcem svojim.” Ovo je bio i Kornelijev slučaj u Delima 10:1-6. Ali postoje i mnoga obećanaj koja su, prema kontekstu ovog pasusa, samo za hrišćane. Zato što su hrišćani prihvatili Isusa kao Spasitelja, oni se ohrabreni da dolaze pred tron blagodati da bi našli pomoć u nevolji (Jevrejima 4:14-16). Nama je rečeno da kada tražimo bilo šta u sladu sa Božijim voljom, On nas čuje i to nam i daje (Prva Jovanova 5:14-15). Postoje mnoga druga obećnja u vezi molitve koja su data hrišćanima (Matej 21:22; Jovan 14:13, 15:7). Tako da postoje situacije u kojima Bog ne odgovara na molitve nevernika. U isto vreme, po svojoj blagodati Bog može da intervniše u životima nevernika i da odgovori na njihove molitve.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Bog čuje / odgovara na molitve grešnika / nevernika?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries