settings icon
share icon
Питање

Да ли Бог чује / одговара на молитве грешника / неверника?

srpski
Одговор


Јован 9:31 каже: “Познато нам је да Бог не слуша грешнике, него, ако је ко побожан и врши његову вољу, тога услиши.” Такође је речено да “једину молитву коју Бог чује од грешника је молитва за спасење.” Због тога, неки верују да Бог не чује и /или никада неће одговорити на молитву неверника. Из контекста се међутим види да Јован 9:31 каже да Бог не чини чуда кроз невернике. Прва Јованова 5:14-15 нам каже да Бог одговара на молитве у зависности од тога да ли су у складу са његовом вољом. Овај принцип се, претпостављамо односи на невернике. Ако један неверник моли Бога за нешто по Божијој вољи, ништа не спречава Бога да одговори на такву молитву—опет у складу са Његовом вољом.

Неки делови Светог Писма говоре о томе како Бог чује и одговара на молитве неверника. У већини случајева молитва је била укључена. У један или два случаја, Бог је одговорио на вапај срца (не наводи се да ли је тај вапај био упућен Богу). У неким од ових случаја, изгледа да је молитва била део покајања. Али у другим случајевима, молитва је била једноставно потреба за овоземаљским благословом и Бог је одговорио било из сажаљења или због искрености или вере саме особе. Ево неколико пасуса који говоре о молитви неверника:

Ниневљани су се молили да би Ниневија била поштеђена (Јона 3:5-10). Бог је одговорио на ову молитву и није уништио град Ниневију као што је намеравао.

Агара је молила Бога да заштити њеног сина Исмаила (Прва Мојсијева 21:14-19). Бог не само да је заштитио Исмаила, већ га је и неизмерно благословио.

У Првој Царевима 21:17-29, посебно стиховима 27-29, Ахав пости и оплакује Илијино пророчанство везано за његов напредак. Бог одговара тако што не доноси невољу током његовог живота.

Паганка из Тира Сидонског се моли Исусу да ослободи њену ћерку од демона (Марко 7:24-30). Исус изгони демона из њене ћерке.

У Делима Апстолским 10, Петар је био послат Корнелију, Римском центуриону, зато што је Корнелије био праведан човек. Дела 10:2 нам кажу да се Корнелије “молио Богу стално.”

Бог даје обећања која су применљива на све (и спашене и неспашене) као што је Јеремија 29:13: “И тражићете ме, и наћи ћете ме, кад ме потражите свим срцем својим.” Ово је био и Корнелијев случај у Делима 10:1-6. Али постоје и многа обећанај која су, према контексту овог пасуса, само за хришћане. Зато што су хришћани прихватили Исуса као Спаситеља, они се охрабрени да долазе пред трон благодати да би нашли помоћ у невољи (Јеврејима 4:14-16). Нама је речено да када тражимо било шта у сладу са Божијим вољом, Он нас чује и то нам и даје (Прва Јованова 5:14-15). Постоје многа друга обећња у вези молитве која су дата хришћанима (Матеј 21:22; Јован 14:13, 15:7). Тако да постоје ситуације у којима Бог не одговара на молитве неверника. У исто време, по својој благодати Бог може да интервнише у животима неверника и да одговори на њихове молитве.Врати се на Српску страну

Да ли Бог чује / одговара на молитве грешника / неверника?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries