settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Bog nepristrasan?

српски

Odgovor


Na svu sreću, za nas, Bog nije nepristrasan. Biti nepristrasan znači da svi dobiju oni što zaslužuju. Za mnoge ljude nepristrasnost znači da prema svima budeš nepristrasan. Kada bi Bog u potpunosti bio nepristrasan, svi bismo proveli večnost u paklu, plaćajući za svoje grehe, što je tačno ono što zaslužujemo. Svi smo zgrešili protiv Boga (Rimljanima 3:23) i zato zaslužujemo smrt (Rimljanima 6:23). Da smo dobili ono što zaslužujemo, završili bismo u vatrenom jezeru (Otrivenje 20:14-15). Međutim, Bog nije nepristrasan već je milostiv i dobar, tako da je poslao Isusa Hrista da umre na krstu umesto nas, i preuzme, umesto nas, kaznu koju zaslužujemo (2. Korinćanima 5:21). Sve što je potrebno je da verujemo u Njega, i bićemo spaseni, biće nam oprošteno, i dobićemo na nebu večni dom (Jovan 3:16).

Međutim, uprkos Božijoj blagodati prepunoj ljubavi, niko ne može da sam poveruje (Rimljanima 3:10-18). Bog mora da nas privuče Sebi da bismo verovali (Jovan 6:44). Bog ne privlači sve, samo određene koje je suvereno pozvao (Rimljanima 8:29-30; Efescima 1:5,11). To nije „fer" sa naše tačke gledišta, jer izgleda da se Bog ne ophodi prema svima na isti način. Međutim, Bog ne mora nikoga da izabere. Da ponovim, bilo bi sasvim fer da svi provedu večnost u paklu. To što Bog spase neke nije nefer prema onima koji ostanu nespaseni, jer dobijaju tačno ono što zaslužuju.

Oni koje je Bog odabrao primaju Božiju ljubav i blagodat. Međutim, kada Bog privuče naše srce i otvori nam um, svi imamo mogućnost da odgovorimo na otkrivenje tvorevine (Psalam 19:1-3), kao i na glas savesti koju je stavio u nas (Rimljanima 2:15) i da se okrenemo Bogu. Oni koji to ne urade, primiće ono što zaista zaslužuju zato što su ga odbacili. Oni koji ga odbace, primaju kaznu koja je fer (Jovan 3:18, 36). Oni koji veruju primaju mnogo više, i mnogo bolje od onoga što zaslužuju. Međutim, niko nije kažnjen više nego što zaslužuje. Oni koji veruju primaju mnogo više, i mnogo bolje od onoga što zaslužuju. Da li je Bog nepristrasan? Nije. Hvala Bogu što je On nešto mnogo više od nepristrasnog Boga. Bog je blagodatan, milostiv i oprašta – ali takođe je i svet, pravičan, i pravedan.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Bog nepristrasan?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries