settings icon
share icon
Pitanje

Kako da znam da mi Bog govori da uradim nešto?

српски

Odgovor


Moli se, posebno kada nisi siguran za Božiju volju u tvom životu. „Ako nekom od vas nedostaje mudrosti, neka ište od Boga koji svima prosto daje i ne kori, i daće mu se". (Jakovljea 1:5). „Ućuti pred Gospodom i nadaj se u Njega" (Psalam 37:7). Ako ne znaš kako da se moliš, uvek možeš da personalizuješ i moliš stihove kao što su „Pokaži mi put kojim da idem, jer ja k tebi podižem dušu svoju" (Psalam 143:8) i „Uputi me istini svojoj, nauči me" (Psalam 25:5).

Glavni način na koji nam Bog zapoveda je kroz Njegovu Reč. „Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti" (2. Timoteju 3:16). Ukoliko nam Biblija zapoveda nešto, nema potrebe da oklevamo i pitamo se da li je to zaista Božija volja za nas. On se toliko brine za nas da je dao jasno životno uputstvo – Bibliju.„Reč je tvoja žižak nozi mojoj" (Psalam 119:105).„Savršen je zakon Gospodnji- on dušu krepi. Svedočanstvo Gospodnje je verno – daje mudrost nevinome" (Psalam 19:7). „Kako li će mladić put svoj čist da drži? Pazeći na njega po rečima Tvojim" (Psalam 119:9) Isto tako, Bog nikada ne protivureči samom sebi, tako da te nikada neće pitati da uradiš nešto što je suprotno Bibliji. Nikada ti neće tražiti da zgrešiš. Nikada neće tražiti od tebe da uradiš nešto što Isus Hristos ne bi uradio. Treba da zaronimo u Bibliju, da bismo mogli da znamo koji postupci zadovoljavaju Božije standarde.„Neka se ne udalji od usta tvojih ova knjiga zakona, razmišljaj o njoj dan i noć, da radiš sve kako je u njoj napisano"( Isus Navin 1:8)

Hrišćani, takođe, poseduju Svetog Duha da bi razaznali šta jeste, a šta nije, Božija volja za naše živote. „A kad on dođe, Duh istine, uputiće vas u svu istinu" (Jovan 16:13). Nekad će Sveti Duh da uzbuni našu savest ako donosimo pogrešnu odluku ili će nas smiriti i ohrabriti ako naginjemo ka pravoj odluci. Čak i ako ne interveniše na tako očigledne načine, možemo da imamo pouzdanje da je On uvek u kontroli. Nekada će Bog promeniti situaciju, a da mi ni ne shvatimo da je On delovao. „Gospod će tvoj uvek vođa tebi biti" (Isaija 58:11).

Ako te Bog poziva da napraviš korak vere, neka ti Njegovo prisustvo bude ohrabrenje.„Nisam li ti dao ovu zapovest? Budi jak i hrabar. Ne plaši se I ne zaprepasti se, jer je Gospod Bog tvoj sa tobom u svemu čega se poduhvatiš" (Isus Navin 1:9). I zapamti „Prebacite na njega svu svoju brigu, jer on se brine za vas" (1. Petrova 5:7). „Svim se srcem svojim uzdaj u Gospoda i na svoju misao nemoj se oslanjati. Poznaj Ga na svim putevima svojim i On će ti staze tvoje uravniti (Izreke 3:5-6).

Ono što ne treba da činimo je da očekujemo glasove od Boga. Danas postoji opasan trend, jer ljudi traže da čuju „reč od Gospoda", nezavisno od onog što je On već dao u Bibliji. „Gospod mi je rekao….." postala je mantra u hrišćanstvu baziranom na iskustvu. Nažalost, ono što On „kaže" jednoj osobi, često je u suprotnosti sa onim što „kaže" drugoj osobi, a ta van biblijska otkrivenja ispostavila su se da izazivaju velike podele, cepajući crkve, jer iskustvo jedne osobe traži da prevlada iskustvom druge. Ovo proizvodi haos i ne doprinosi nikom osim Satani, koji voli da seje neslogu među vernicima. Apostol Pavle treba da nam bude primer u ovim stvarima. Uprkos čudesnom iskustvu na Gori preobraženja, gde je video proslavljenog Hrista kako govori sa Mojsijem i Ilijom, Petar je odbio da se osloni na to iskustvo i umesto toga je izjavio:„I tako imamo čvršću proročku reč, a vi dobro činite što pazite na nju kao na svetilo koje svetli na mračnom mestu" (2. Petrova 1:18-19).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da znam da mi Bog govori da uradim nešto?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries