settings icon
share icon
Pitanje

Da li nas Bog kažnjava kada zgrešimo?

српски

Odgovor


Da bismo odgovorili na ovo pitanje, prvo je potrebno da napravimo razliku između kazne i disciplinovanja. Za one koji veruju u Isusa, sav naš greh – prošli, sadašnji i budući – već je bio kažnjen na krstu. Kao hrišćani, nikada nećemo biti kažnjeni za greh. To je bilo učinjeno jednom zauvek. „Stoga sad nema osude za one koji su u Hristu Isusu." (Rimljanima 8:1). Zbog Hristove žrtve, Bog kada nas gleda vidi samo Hristovu pravednost. Naš greh je bio prikucan na krstu zajedno sa Isusom, i nikada nećemo biti kažnjeni za njega.

Međutim, greh koji ostaje u našem životu, ponekad zahteva Božiju disciplinu. Ako nastavimo da se ponašamo grešno i ne pokajemo se zbog greha, Bog sprovodi božansku disciplinu nad Svojom decom. Kada to ne bi učinio, ne bi bio Otac pun ljubavi i brige. Kao što i sami disciplinujemo svoju decu za njihvo dobro, isto tako i naš nebeski Otac disciplinuje Svoju decu za njihovo dobro. Jevrejima 12:7-13 kaže nam: „Ako podnosite karanje, Bog postupa sa vama kao sa sinovima. Jer koji je to sin koga otac ne kara? Ako ste pak bez karanja, u kom su svi dobili deo, onda ste kopilad a ne sinovi. Dalje, karali su nas naši telesni očevi i mi smo zazirali od njih; nećemo li se mnogo radije potčiniti Ocu duhova i tako poživeti? Jer oni nas karahu za malo dana kako im se svidelo, a on nas kara na korist — da dođemo do učešća u njegovoj svetosti. Svako karanje, naime, u sadašnje vreme ne izgleda da je na radost nego na žalost, ali kasnije daje miran rod pravednosti onima koji su njime izvežbani. "

Disciplina je onda način da Bog u ljubavi odvrati Svoju decu od nepsolušnosti i pobune. Kroz disciplinu, naše oči su otvorenije za to kako Bog vidi naš život. Kao što je kralj David tvrdio u Psalmu 32, disciplina nas podstiče da se ispovedimo i pokajemo od greha sa kojim se još uvek nismo suočili. Na taj način, disciplina nas čisti. Ona je i podsticaj za rast. Što više poznajemo Boga, više znamo kako želi da živimo. Disciplina nam daje priliku da naučimo da se saobrazimo sa Hristovim likom (Rimljanima 12:1-2). Disciplina je dobra stvar!

Ne treba da zaboravimo da je greh konstanta u našem životu dok smo ovde na zemlji (Rimljanima 3:10,23). Zbog toga, ne samo da treba da se suočimo sa Božijom dsciplinom za svoju neposlušnost, već i sa prirodnim posledicama greha. Ako vernik nešto ukrade, Bog će mu oprostiti i očistiti ga od greha krađe, i obnoviti odnos između Sebe i pokajanog lopova. Međutim, društvene posledice krađe mogu da budu oštre, i proizvedu kazne pa čak i zatvor. To su prirodne posledice greha i moraju da se podnesu. Međutim, Bog radi na čak i na tim posledicama da bi nas podstakao da mu verujemo i slavimo ga.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li nas Bog kažnjava kada zgrešimo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries