settings icon
share icon
Питање

Да ли нас Бог кажњава када згрешимо?

srpski
Одговор


Да бисмо одговорили на ово питање, прво је потребно да направимо разлику између казне и дисциплиновања. За оне који верују у Исуса, сав наш грех – прошли, садашњи и будући – већ је био кажњен на крсту. Као хришћани, никада нећемо бити кажњени за грех. То је било учињено једном заувек. „Стога сад нема осуде за оне који су у Христу Исусу." (Римљанима 8:1). Због Христове жртве, Бог када нас гледа види само Христову праведност. Наш грех је био прикуцан на крсту заједно са Исусом, и никада нећемо бити кажњени за њега.

Међутим, грех који остаје у нашем животу, понекад захтева Божију дисциплину. Ако наставимо да се понашамо грешно и не покајемо се због греха, Бог спроводи божанску дисциплину над Својом децом. Када то не би учинио, не би био Отац пун љубави и бриге. Као што и сами дисциплинујемо своју децу за њихво добро, исто тако и наш небески Отац дисциплинује Своју децу за њихово добро. Јеврејима 12:7-13 каже нам: „Ако подносите карање, Бог поступа са вама као са синовима. Јер који је то син кога отац не кара? Ако сте пак без карања, у ком су сви добили део, онда сте копилад а не синови. Даље, карали су нас наши телесни очеви и ми смо зазирали од њих; нећемо ли се много радије потчинити Оцу духова и тако поживети? Јер они нас караху за мало дана како им се свидело, а он нас кара на корист — да дођемо до учешћа у његовој светости. Свако карање, наиме, у садашње време не изгледа да је на радост него на жалост, али касније даје миран род праведности онима који су њиме извежбани. "

Дисциплина је онда начин да Бог у љубави одврати Своју децу од непсолушности и побуне. Кроз дисциплину, наше очи су отвореније за то како Бог види наш живот. Као што је краљ Давид тврдио у Псалму 32, дисциплина нас подстиче да се исповедимо и покајемо од греха са којим се још увек нисмо суочили. На тај начин, дисциплина нас чисти. Она је и подстицај за раст. Што више познајемо Бога, више знамо како жели да живимо. Дисциплина нам даје прилику да научимо да се саобразимо са Христовим ликом (Римљанима 12:1-2). Дисциплина је добра ствар!

Не треба да заборавимо да је грех константа у нашем животу док смо овде на земљи (Римљанима 3:10,23). Због тога, не само да треба да се суочимо са Божијом дсциплином за своју непослушност, већ и са природним последицама греха. Ако верник нешто украде, Бог ће му опростити и очистити га од греха крађе, и обновити однос између Себе и покајаног лопова. Међутим, друштвене последице крађе могу да буду оштре, и произведу казне па чак и затвор. То су природне последице греха и морају да се поднесу. Међутим, Бог ради на чак и на тим последицама да би нас подстакао да му верујемо и славимо га.Врати се на Српску страну

Да ли нас Бог кажњава када згрешимо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries