settings icon
share icon
Pitanje

Kako Bog izgleda?

српски

Odgovor


Bog je duh (Jovan 4:24), tako da Njegov izgled nije nešto što iole možemo da opišemo. Izlazak 33:20 kaže: „Lice moje nećeš videti, jer ne može čovek mene videti i ostati živ." Kao grešna ljudska bića nismo u stanju da vidimo Boga u svoj Njegovoj slavi. Njegov izgled je potpuno nezamisliv i previše u slavi da bi grešni čovek mogao da ga bezbedno vidi.

Biblija opisuje Boga kada se pojavio ljudima u raznim situacijama. Ovi slučajevi ne bi trebalo da se shvate kao tačan opis kako Bog izgleda već kako se nam se otkrio na način koji je nama razumljiv. To kako Bog izgleda je iznad naše moći da razumemo ili opišemo. Bog nam daje nagoveštaj kako izgleda da bi nas naučio istini o Sebi, ne neophodno zbog toga da bismo u glavi imali nekakvu sliku Njega. Dva odeljka koji moćno opisuju Božiji neverovatan izgled nalaze se u Jezekilju 1:26-28 i Otkrivenju 1:14-16.

Jezekilj 1:26-28 kaže: „Ispod neba, iznad njihovih glava, beše nešto kao kamen safir u obliku prestolja; i na tom obliku prestolja beše kao neki čovek postavljen s visine. I videh nešto kao sjajnu kovinu, kao oganj u kome beše taj čovek te sipaše zrake unaokolo. Od bedara njegovih pa do gore, od bedara njegovih pa do dole, videh kao oganj i blistavu svetlost koja ga obavijaše. Kao što je duga u oblaku u kišni dan, takav beše izgled te blistave svetlosti koja ga obavijaše." Otkrivenje 1:14-16 objavljuje: „Njegova glava i njegove vlasi behu bele kao bela vuna, kao sneg, i oči njegove kao plamen vatreni, i noge njegove kao u peći zažareni metal, i glas njegov kao huka mnogih voda. U svojoj desnoj ruci imao je sedam zvezda, i iz njegovih usta izlažaše mač oštar s obe strane, i njegovo lice beše kao što sunce sija u svojoj sili."

Ovi odeljci predstavljaju Jezekiljev i Jovanov nabolji pokušaj da se opiše kako Bog izgleda. Morali su da koriste simboličan jezik da bi opisali to za šta u ljudskom jeziku nema reči, tj., „videh nešto kao...", ...behu kao...", itd. Znamo da ćemo ga, kad budemo na nebu „gledati onakvog kakav je." (1. Jovanova 3:3). Neće više biti greha i moći ćemo da vidimo Boga u svoj Njegovoj slavi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako Bog izgleda?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries