settings icon
share icon
Питање

Како Бог изгледа?

srpski
Одговор


Бог је дух (Јован 4:24), тако да Његов изглед није нешто што иоле можемо да опишемо. Излазак 33:20 каже: „Лице моје нећеш видети, јер не може човек мене видети и остати жив." Као грешна људска бића нисмо у стању да видимо Бога у свој Његовој слави. Његов изглед је потпуно незамислив и превише у слави да би грешни човек могао да га безбедно види.

Библија описује Бога када се појавио људима у разним ситуацијама. Ови случајеви не би требало да се швате као тачан опис како Бог изгледа већ како се нам се открио на начин који је нама разумљив. То како Бог изгледа је изнад наше моћи да разумемо или опишемо. Бог нам даје наговештај како изгледа да би нас научио истини о Себи, не неопходно због тога да бисмо у глави имали некакву слику Њега. Два одељка који моћно описују Божији невероватан изглед налазе се у Језекиљу 1:26-28 и Откривењу 1:14-16.

Језекиљ 1:26-28 каже: „Испод неба, изнад њихових глава, беше нешто као камен сафир у облику престоља; и на том облику престоља беше као неки човек постављен с висине. И видех нешто као сјајну ковину, као огањ у коме беше тај човек те сипаше зраке унаоколо. Од бедара његових па до горе, од бедара његових па до доле, видех као огањ и блиставу светлост која га обавијаше. Као што је дуга у облаку у кишни дан, такав беше изглед те блиставе светлости која га обавијаше." Откривење 1:14-16 објављује: „Његова глава и његове власи беху беле као бела вуна, као снег, и очи његове као пламен ватрени, и ноге његове као у пећи зажарени метал, и глас његов као хука многих вода. У својој десној руци имао је седам звезда, и из његових уста излажаше мач оштар с обе стране, и његово лице беше као што сунце сија у својој сили."

Ови одељци представљају Језекиљев и Јованов набољи покушај да се опише како Бог изгледа. Морали су да користе симболичан језик да би описали то за шта у људском језику нема речи, тј., „видех нешто као...", ...беху као...", итд. Знамо да ћемо га, кад будемо на небу „гледати онаквог какав је." (1. Јованова 3:3). Неће више бити греха и моћи ћемо да видимо Бога у свој Његовој слави.Врати се на Српску страну

Како Бог изгледа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries