settings icon
share icon
Pitanje

Da li nam Bog još uvek govori danas?

српски

Odgovor


Biblija beleži Božiji glasan govor ljudima mnogo puta (Druga Mojsijeva 3:14; Isus Navin 1:1; Sudijama 6:18; 1. Samuilova 3:11; 2.Samuilova 2:1; Jov 40:1; Isaija 7:3; Jeremija 1:7; Dela apostolska 8:26; 9:15 – ovo je samo mali uzorak). Ne postoji biblijski razlog zašto Bog ne bi mogao ili ne bi hteo da govori nekom na glas, danas. Nekoliko stotina puta Biblija beleži Božiji govor, no moramo da uzmemo u obzir da se to desilo u periodu od oko 4000 godina ljudske istorije. Božiji glasan govor je izuzetak a ne pravilo. Čak i u slučajevima kada Biblija beleži Božiji govor, nije uvek jasno da li je to glasan govor, unutrašnji glas ili mentalni utisak.

Bog govori ljudima danas. Prvo, Bog nam govori kroz Svoju reč (Druga Timoteju 3:16-17). Isaija 55:11 nam kaže, “tako će biti reč moja kada izađe iz mojih usta: neće se vratiti meni prazna, nego će učiniti što mi je drago, i srećno će svršiti na šta je pošaljem.” Biblija beleži Božije reči upućene nama u svemu što treba da znamo da bismo bili spašeni i živeli Hrišćanski život. Druga Petrova 1:3-4 objavljuje, “Kako nam je Njegova božanska sila darovala sve što služi životu i pobožnosti, poznanjem onoga koji nas je pozvao svojom sopstvenom slavom i krepošću, čime su nam darovana skupocena i najveća obećanja, da pomoću njih postanete učesnici u Božijoj prirodi, pošto izbegnete pokvarenost koja požudom vlada u svetu.”

Drugo, Bog govori kroz utiske, događaje i misli. Bog nam pomaže da razaberemo ispravno od pogrešnog kroz našu savest (Prva Timoteju 1:5; Prva Petrova 3:16). Bog je u procesu preobražavanja našeg uma da bismo mislili Njegove misli (Rimljanima 12:2). Bog dozvoljava neke događaje u našem životu da bi nas usmerio, promenio i pomogao nam da duhovno rastemo (Jakov 1:2-5; Jevrejima 12:5-11). Prva Petrova 1:6-7 nas podseća, “Tada ćete likovati, pošto ste sad zamalo, ako tako treba da bude, ožalošćeni različitim iskušenjima, da bi se vrsnoća vaše vere našla kao dragocenija od propadljivog zlata koja se vatrom kuša, na hvalu i slavu i čast kada se pokaže Isus Hristos.”

I na kraju, da, izgleda da Bog ponekad govori na glas ljudima. No je vrlo sumljivo,da li se to dešava onoliko često koliko ljudi tvrde da se dešava. Iznova, čak i u Bibliji, Božiji glasan govor je izuzetak, a ne praksa. Ako neko tvrdi da mu je Bog govorio, uvek uporedite ono što je rečeno sa onim što Biblija kaže. Ako bi Bog govorio danas, njegove reči bi bile u potpunoj saglasnosti sa onim što je rekao u Bibliji. Bog ne protivureči samom sebi. Druga Timoteju 3:16-17 objavljuje, “Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti, da Božiji čovek bude savršen, pripravljen za svako dobro delo.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li nam Bog još uvek govori danas?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries