settings icon
share icon
Питање

Да ли нам Бог још увек говори данас?

srpski
Одговор


Библија бележи Божији гласан говор људима много пута (Друга Мојсијева 3:14; Исус Навин 1:1; Судијама 6:18; 1. Самуилова 3:11; 2.Самуилова 2:1; Јов 40:1; Исаија 7:3; Јеремија 1:7; Дела апостолска 8:26; 9:15 – ово је само мали узорак). Не постоји библијски разлог зашто Бог не би могао или не би хтео да говори неком на глас, данас. Неколико стотина пута Библија бележи Божији говор, но морамо да узмемо у обзир да се то десило у периоду од око 4000 година људске историје. Божији гласан говор је изузетак а не правило. Чак и у случајевима када Библија бележи Божији говор, није увек јасно да ли је то гласан говор, унутрашњи глас или ментални утисак.

Бог говори људима данас. Прво, Бог нам говори кроз Своју реч (Друга Тимотеју 3:16-17). Исаија 55:11 нам каже, “тако ће бити реч моја када изађе из мојих уста: неће се вратити мени празна, него ће учинити што ми је драго, и срећно ће свршити на шта је пошаљем.” Библија бележи Божије речи упућене нама у свему што треба да знамо да бисмо били спашени и живели Хришћански живот. Друга Петрова 1:3-4 објављује, “Како нам је Његова божанска сила даровала све што служи животу и побожности, познањем онога који нас је позвао својом сопственом славом и крепошћу, чиме су нам дарована скупоцена и највећа обећања, да помоћу њих постанете учесници у Божијој природи, пошто избегнете поквареност која пожудом влада у свету.”

Друго, Бог говори кроз утиске, догађаје и мисли. Бог нам помаже да разаберемо исправно од погрешног кроз нашу савест (Прва Тимотеју 1:5; Прва Петрова 3:16). Бог је у процесу преображавања нашег ума да бисмо мислили Његове мисли (Римљанима 12:2). Бог дозвољава неке догађаје у нашем животу да би нас усмерио, променио и помогао нам да духовно растемо (Јаков 1:2-5; Јеврејима 12:5-11). Прва Петрова 1:6-7 нас подсећа, “Тада ћете ликовати, пошто сте сад замало, ако тако треба да буде, ожалошћени различитим искушењима, да би се врсноћа ваше вере нашла као драгоценија од пропадљивог злата која се ватром куша, на хвалу и славу и част када се покаже Исус Христос.”

И на крају, да, изгледа да Бог понекад говори на глас људима. Но је врло сумљиво,да ли се то дешава онолико често колико људи тврде да се дешава. Изнова, чак и у Библији, Божији гласан говор је изузетак, а не пракса. Ако неко тврди да му је Бог говорио, увек упоредите оно што је речено са оним што Библија каже. Ако би Бог говорио данас, његове речи би биле у потпуној сагласности са оним што је рекао у Библији. Бог не противуречи самом себи. Друга Тимотеју 3:16-17 објављује, “Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело.”Врати се на Српску страну

Да ли нам Бог још увек говори данас?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries