settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog dozvoljava Satani da nas napadne?

српски

Odgovor


Satanini napadi protiv nas dolaze u različitim oblicima. 1) On koristi bezbožni svet (koji kontroliše, 1. Jovanova 5: 19) da podstakne telesne požude koje nas kušaju da zgrešimo. 2) On koristi neverni svet da pokuša da nas obmane svetskom „mudrošću" koja je suprotna Božijoj istini. 3) Upotrebljava lažnje hrišćane da pokuša da nas navede na pogrešno evanđelje usredsređeno na lažnog Isusa. 4) Nekada nama i nama dragim ljudima fizički nanese bol putem bolesti, kriminala, tragedije ili progonstva. Znajući da je Bog suvereni vladar svemira, prirodno je postaviti pitanje, zašto Bog dozvoljava Satani da nas ovako napada?

Biblija podučava da Bog dozvoljava Satani izvesnu dozu slobode (vidi Jov 1:12), ali ta sloboda je uvek ograničena. Satana ne može da čini sve što želi. Satana bira da napadne Božiju decu (vidi 1. Petrova 5:8), a njegov plan je uvek zao; Satana je ubica (Jovan 8:44). Suprotno tome, Božiji plan prilikom koga dozvoljava izvesne satanske napade su uvek dobri; Bog voli svoju decu (1. Jovanova 4:16). Josif se suočavao sa mnogim satanističkim napadima tokom svog života, ali, na kraju, mogao je da govori sa pouzdanjem u vezi sa dve suprotstavljene svrhe iza istih događaja: „ Vi ste smislili da mi zlo učinite; ali to Bog vrati na dobro″ (Postanje 50:20).

Ne možemo da optužujemo Boga za ono što Satana radi. Naša ranjivost na Satanine napade počela je sa Adamovim odabirom da sledi Satanine lažljive predloge u rajskom vrtu. Kada je Satana napao Jova kroz gubitak porodice, bogatstva i zdravlja, Jov nije optuživao Boga. Obrati pažnju na Jova 1:21-22: „,Go sam iz utrobe matere svoje izašao, go ću se vratiti u utrobu zemlje. Gospod dade, Gospod uze; neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!ʾ Uza sve to, niti je Job zgrešio, niti je Bogu prebacio nepravduʾ″.

Dok vernici doživljavaju satanske napade, mogu da veruju u istinu rečenu u Rimljanima 8:28: „A znamo da Bog sve pomaže na dobro onima koji ga ljube …..". Stoga, pretpostavka je da ćemo prolaziti kroz „dobre" stvari i „loše" stvari, ali „sve" te stvari mogu da doprinesu „dobrom" kraju dok Bog radi na njima. Tako, čak i satanski napadi, iako zli, mogu i imaju „dobar" rezultat, jer ih Bog upotrebljava da nas učini sličnijima Hristu, Njegovom Sinu (vidi Rimljaima 8:29). Satanski napadi, zajedno sa drugim nevoljama, mogu da učine da vernici više vole Boga, da se odupru Satani, upražnjavaju strpljenje i jačaju u svojoj veri na mnoge načine. Slava Bogu za Njegovu suverenu zaštitu. Zahvali mu se za Njegov plan da učini sve – čak i Satanine napade – da „pomognu na dobro″ tebi!

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto Bog dozvoljava Satani da nas napadne?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries