settings icon
share icon
Питање

Зашто Бог дозвољава Сатани да нас нападне?

srpski
Одговор


Сатанини напади против нас долазе у различитим облицима. 1) Он користи безбожни свет (који контролише, 1. Јованова 5: 19) да подстакне телесне пожуде које нас кушају да згрешимо. 2) Он користи неверни свет да покуша да нас обмане светском „мудрошћу" која је супротна Божијој истини. 3) Употребљава лажње хришћане да покуша да нас наведе на погрешно еванђеље усредсређено на лажног Исуса. 4) Некада нама и нама драгим људима физички нанесе бол путем болести, криминала, трагедије или прогонства. Знајући да је Бог суверени владар свемира, природно је поставити питање, зашто Бог дозвољава Сатани да нас овако напада?

Библија подучава да Бог дозвољава Сатани извесну дозу слободе (види Јов 1:12), али та слобода је увек ограничена. Сатана не може да чини све што жели. Сатана бира да нападне Божију децу (види 1. Петрова 5:8), а његов план је увек зао; Сатана је убица (Јован 8:44). Супротно томе, Божији план приликом кога дозвољава извесне сатанске нападе су увек добри; Бог воли своју децу (1. Јованова 4:16). Јосиф се суочавао са многим сатанистичким нападима током свог живота, али, на крају, могао је да говори са поуздањем у вези са две супротстављене сврхе иза истих догађаја: „ Ви сте смислили да ми зло учините; али то Бог врати на добро″ (Постање 50:20).

Не можемо да оптужујемо Бога за оно што Сатана ради. Наша рањивост на Сатанине нападе почела је са Адамовим одабиром да следи Сатанине лажљиве предлоге у рајском врту. Када је Сатана напао Јова кроз губитак породице, богатства и здравља, Јов није оптуживао Бога. Обрати пажњу на Јова 1:21-22: „,Го сам из утробе матере своје изашао, го ћу се вратити у утробу земље. Господ даде, Господ узе; нека је благословљено име Господње!ʾ Уза све то, нити је Јоб згрешио, нити је Богу пребацио неправдуʾ″.

Док верници доживљавају сатанске нападе, могу да верују у истину речену у Римљанима 8:28: „А знамо да Бог све помаже на добро онима који га љубе …..". Стога, претпоставка је да ћемо пролазити кроз „добре" ствари и „лоше" ствари, али „све" те ствари могу да допринесу „добром" крају док Бог ради на њима. Тако, чак и сатански напади, иако зли, могу и имају „добар" резултат, јер их Бог употребљава да нас учини сличнијима Христу, Његовом Сину (види Римљаима 8:29). Сатански напади, заједно са другим невољама, могу да учине да верници више воле Бога, да се одупру Сатани, упражњавају стрпљење и јачају у својој вери на многе начине. Слава Богу за Његову суверену заштиту. Захвали му се за Његов план да учини све – чак и Сатанине нападе – да „помогну на добро″ теби!

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто Бог дозвољава Сатани да нас нападне?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries