settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog izabrao Izrael da bude Njegov izabrani narod?

српски

Odgovor


Govoreći za Izraelski narod, Peta Mojsijeva 7:7-9 nam kaže: “Ne zato što bi vas bilo više nego drugih naroda, prihvati vas Gospod i izabra vas; jer vas bi manje nego bilo kog drugog naroda. Nego što vas Gospod miluje, i što drži zakletvu kojom se zakleo ocima vašim, zato vas je Gospod izveo rukom krepkom i izbavio vas iz kuće ropske, iz ruke Faraona cara Misirskoga. I tako znaj da je Gospod Bog tvoj Bog, Bog veran koji drži zavet svoj i milost svoju do hiljadu kolena onima koji ga ljube i drže zapovesti Njegove.”

Bog je izabrao Izraelsku naciju da bude Njegov narod kroz koji će Isus Hrist biti rođen – Spasitelj od greha i smrti (Jovan 3:16). Bog je prvi put obećao Mesiju posle Adamovog i Evinog pada u greh (Prva Mojsijeva, poglavlje 3). Bog ja kasnije potvrdio da će Mesija doći kroz Avramovu, Isakovu i Jakovljevu liniju (Prva Mojsijeva 12:1-3). Isus Hrist je krajnji razlog zašto je Bog odlučio da izabere Izrael da bude Njegov izabrani narod. Bogu nije bilo potrebno da ima “izabrani narod,” ali je On odlučio da to uradi na takav način. Isus je trebalo da dođe kroz neki narod, i Bog je izabrao Izrael.

Međutim, Božiji razlog da izabere Izraelski narod nije bio samo da bi kroz njih došao Mesija. Božija želja za Izrael je bila da idu i da nauče druge o Njemu. Izrael je trebalo da bude narod sveštenika, proroka i misionara po svetu. Božija namera za Izrael je bila da budu različiti ljudi, narod koji će druge upućivati na Boga, i On je obećao da će im dati Otkupitelja, Mesiju i Spasitelja. U većini slučajeva, Izrael je pao na ispitu. Međutim, Božiji krajnji cilj za Izrael, da kroz njih dođe Mesija i spasitelj, je ispunjen u potpunosti – u osobi Isusa Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Zašto je Bog izabrao Izrael da bude Njegov izabrani narod?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries