settings icon
share icon
Питање

Зашто је Бог изабрао Израел да буде Његов изабрани народ?

srpski
Одговор


Говорећи за Израелски народ, Пета Мојсијева 7:7-9 нам каже: “Не зато што би вас било више него других народа, прихвати вас Господ и изабра вас; јер вас би мање него било ког другог народа. Него што вас Господ милује, и што држи заклетву којом се заклео оцима вашим, зато вас је Господ извео руком крепком и избавио вас из куће ропске, из руке Фараона цара Мисирскога. И тако знај да је Господ Бог твој Бог, Бог веран који држи завет свој и милост своју до хиљаду колена онима који га љубе и држе заповести Његове.”

Бог је изабрао Израелску нацију да буде Његов народ кроз који ће Исус Христ бити рођен – Спаситељ од греха и смрти (Јован 3:16). Бог је први пут обећао Месију после Адамовог и Евиног пада у грех (Прва Мојсијева, поглавље 3). Бог ја касније потврдио да ће Месија доћи кроз Аврамову, Исакову и Јаковљеву линију (Прва Мојсијева 12:1-3). Исус Христ је крајњи разлог зашто је Бог одлучио да изабере Израел да буде Његов изабрани народ. Богу није било потребно да има “изабрани народ,” али је Он одлучио да то уради на такав начин. Исус је требало да дође кроз неки народ, и Бог је изабрао Израел.

Међутим, Божији разлог да изабере Израелски народ није био само да би кроз њих дошао Месија. Божија жеља за Израел је била да иду и да науче друге о Њему. Израел је требало да буде народ свештеника, пророка и мисионара по свету. Божија намера за Израел је била да буду различити људи, народ који ће друге упућивати на Бога, и Он је обећао да ће им дати Откупитеља, Месију и Спаситеља. У већини случајева, Израел је пао на испиту. Међутим, Божији крајњи циљ за Израел, да кроз њих дође Месија и спаситељ, је испуњен у потпуности – у особи Исуса Христа.Врати се на Српску страну

Зашто је Бог изабрао Израел да буде Његов изабрани народ?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries