settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da je Bog beskonačan?

српски

Odgovor


Beskonačna Božija priroda jednostavno znači da Bog postoji izvan prostora i vremena Beskonačan znači „bez granica". Kada se obraćamo Bogu kao „beskonačnom", generalno mislimo na Njega kao onoga koji sve zna, koji je svemoćan, sveprisutan.

Sveznanje znači da Bog sve zna ili ima neograničeno znanje. Njegovo beskonačno znanje je ono što mu daje pravo da bude suveren vladar i sudi svima. Ne samo što Bog zna sve što će se desiti, već zna i one stvari koje su mogle da se dese. Boga ništa ne može da iznenadi, i niko ne može da sakrije svoj greh od Njega. Postoji mnogo stihova u Bibliji u kojima Bog otkriva ovaj aspekt Svoje prirode. Jedan takav stih je iz 1. Jovanove 3:20: „...Bog je veći od našeg srca i zna sve".

Svemoć znači da je svemoguć i da ima neograničenu snagu. To što ima neograničenu snagu je značajno jer je to temelj Njegove sposobnosti da sprovede Svoju suverenu volju. Pošto je Bog svemoguć i ima neograničenu moć, ništa ne može da zaustavi Njegovu određenu volju da se nešto desi i ništa ne može da osujeti ili zaustavi Njegove Božanske ciljeve da se ispune. U mnogo Biblijskih stihova se otkriva ovaj aspekat Njegove prirode. Takav jedan je stih u Psalmu 115:3 „Bog je naš na nebesima, i tvori sve što hoće!" Takođe, u odgovoru na pitanje učenika: „Ko onda može da se spase?" (Mateja 19:25), Isus kaže: „ljudima je ovo nemogućno, ali je Bogu sve mogućno." (Mateja 19:26).

Sveprisutnost znači da je Bog svuda uvek prisutan. Nema mesta gde možeš da odeš da bi izbegao Božje prisustvo. Bog nije ograničen ni vremenom ni prostorom. Božije bezgranično prisustvo je značajno jer potvrđuje da je Bog večan. Bog je uvek postojao i uvek će postojati. Pre vremena, Bog je bio. Pre nego što je svet stvoren, ili materija, Bog je postojao. On nema ni početak ni kraj, i nikada nije bilo vremena kada nije postojao, niti će biti vremena kada neće postojati. Mnogi stihovi u Bibliji nam otkrivaju ovaj aspekt Božije prirode, i jedan od njih je u Psalmu 139:7-10: „Kamo bih otišao od duha tvoga, kamo bih od lica tvog utekao? Da na nebo iziđem, ti si onde; da u Seol siđem, i onde si! Da se dignem na krilima zore i preselim se do na kraj mora, i tu će me voditi ruka tvoja, i stići me desnica tvoja."

Pošto je Bog bezgraničan, on je i transedentan, što jednostavno znači da je Bog krajnje iznad tvorevine, veći je od nje i nezavistan od nje. To znači da je Bog toliko iznad i izvan nas i naše sposobnosti da to u potpunosti razumemo, da nije otkrio Sebe ne bismo ni znali ni razmeli kakav je. Međutim, hvala Bogu, nije nas ostavio u neznanju po pitanju Sebe samog već nam je Sebe otkrio i kroz opštu tvorevinu (tvorevinu i našu savest) i posebno otkrivenje (pisanu Božiju Reč, Bibliju, i živu Božiju Reč, Isusa Hrista). Zato možemo da poznajemo Boga, i da znamo kako da se izmirimo sa njim i kako da živimo u skladu sa Njegovom voljom. Uprkos činjenici da smo konačni a Bog beskonačan, znamo i razumemo Boga pošto nam se otkrio.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači da je Bog beskonačan?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries