settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Бог бесконачан?

srpski
Одговор


Бесконачна Божија природа једноставно значи да Бог постоји изван простора и времена Бесконачан значи „без граница". Када се обраћамо Богу као „бесконачном", генерално мислимо на Њега као онога који све зна, који је свемоћан, свеприсутан.

Свезнање значи да Бог све зна или има неограничено знање. Његово бесконачно знање је оно што му даје право да буде суверен владар и суди свима. Не само што Бог зна све што ће се десити, већ зна и оне ствари које су могле да се десе. Бога ништа не може да изненади, и нико не може да сакрије свој грех од Њега. Постоји много стихова у Библији у којима Бог открива овај аспект Своје природе. Један такав стих је из 1. Јованове 3:20: „...Бог је већи од нашег срца и зна све".

Свемоћ значи да је свемогућ и да има неограничену снагу. То што има неограничену снагу је значајно јер је то темељ Његове способности да спроведе Своју суверену вољу. Пошто је Бог свемогућ и има неограничену моћ, ништа не може да заустави Његову одређену вољу да се нешто деси и ништа не може да осујети или заустави Његове Божанске циљеве да се испуне. У много Библијских стихова се открива овај аспекат Његове природе. Такав један је стих у Псалму 115:3 „Бог је наш на небесима, и твори све што хоће!" Такође, у одговору на питање ученика: „Ко онда може да се спасе?" (Матеја 19:25), Исус каже: „људима је ово немогућно, али је Богу све могућно." (Матеја 19:26).

Свеприсутност значи да је Бог свуда увек присутан. Нема места где можеш да одеш да би избегао Божје присуство. Бог није ограничен ни временом ни простором. Божије безгранично присуство је значајно јер потврђује да је Бог вечан. Бог је увек постојао и увек ће постојати. Пре времена, Бог је био. Пре него што је свет створен, или материја, Бог је постојао. Он нема ни почетак ни крај, и никада није било времена када није постојао, нити ће бити времена када неће постојати. Многи стихови у Библији нам откривају овај аспект Божије природе, и један од њих је у Псалму 139:7-10: „Камо бих отишао од духа твога, камо бих од лица твог утекао? Да на небо изиђем, ти си онде; да у Сеол сиђем, и онде си! Да се дигнем на крилима зоре и преселим се до на крај мора, и ту ће ме водити рука твоја, и стићи ме десница твоја."

Пошто је Бог безграничан, он је и транседентан, што једноставно значи да је Бог крајње изнад творевине, већи је од ње и независтан од ње. То значи да је Бог толико изнад и изван нас и наше способности да то у потпуности разумемо, да није открио Себе не бисмо ни знали ни размели какав је. Међутим, хвала Богу, није нас оставио у незнању по питању Себе самог већ нам је Себе открио и кроз општу творевину (творевину и нашу савест) и посебно откривење (писану Божију Реч, Библију, и живу Божију Реч, Исуса Христа). Зато можемо да познајемо Бога, и да знамо како да се измиримо са њим и како да живимо у складу са Његовом вољом. Упркос чињеници да смо коначни а Бог бесконачан, знамо и разумемо Бога пошто нам се открио.Врати се на Српску страну

Шта значи да је Бог бесконачан?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries