settings icon
share icon
Pitanje

Da li je parcijalni preterizam u skladu sa Svetim pismom? U šta veruju parcijalni preteristi?

српски

Odgovor


Biblijski pogled na svet je posmatranje celokupnog sveta sa biblijske tačke gledišta. On predstavlja osnovni hrišćanski sistem verovanja po pitanju smisla života, Božije prirode, izvorom istine i drugim temeljnim konceptima. Ipak, pogled na svet mnogih hrišćana nije biblijski dosledan. Oni mogu prilaziti nekim pitanjima sa biblijskog stanovišta, ali ne i svakom pitanju.

Postoje mnogi mogući razlozi zašto neki hrišćani nemaju dosledan biblijski pogled na svet:

1) Ne poznaju šta Biblija kaže. Ne poznaju Reč. Ako neko ne zna šta biblija govori o svetosti ljudskog života, na primer, biće teško za njega da stekne biblijski pogled po tom pitanju. Obrazovanje je ključno za one koji nemaju dovoljno znanja.

2) Oni odbacuju šta Biblija govori o nekim stvarima. Ako onaj koji ispoveda da je hrišćanin ne veruje onome što Biblija govori, biće nemoguće da ima autentični biblijski pogled na svet. Za one koji su protiv toga, ključna stvar je pokajanje.

3) Više se brinu za to šta svet misli o njima, nego za ono što Bog misli. „Strah čoveku postavlja zamku" (Izreke 29:25). Vernik koji posmatra svet sa biblijskog stanovišta priznaje da on nije od ovog sveta. Isus je rekao: „Kad biste bili od ovoga sveta, svet bi ljubio svoje; ali kako niste od ovoga sveta, nego sam vas ja izabrao od sveta, zbog toga vas svet mrzi" (Jovan 15:19; vidi, takođe, 17:14). Kada vernik počinje da sklapa kompromise sa svetskim načinom razmišljanja, gubi fokus sa Božije perspektive. Za one koji se plaše, ključ leži u hrabrosti.

4) Oni su mlaki u svojoj posvećenosti Hristu. Kao crkva u Laodikeji, koja nije „ni hladna, ni vruća" (Otkrivenje 3:15) i nije voljna da zauzme stav za Hrista. Za mlake, ključ leži u posvećenosti.

5) Na njih utiču svetske laži. Od vremena Adama i Eve, Satana koristi svoju sposobnost da obmane i zbuni (Postanje 3:1-7; Otkrivenje 12:9). Moćno oružje u Sataninom arsenalu je i ideja da je Bibljia knjiga mitova, da je puna grešaka i da joj ne treba verovati. Satana želi da ubedi ljude da Biblija nije više relevantna i da su njeni zakoni i principi zastareli. Mnogi u crkvi su pod uticajem takvog razmišljanja. Za obmanute, ključ leži u razaznavanju.

6) Poljuljani su okolnostima i sumnjaju u Božija obećanja. U Mateju 14, kada je Petar istupio iz čamca da bi hodao na vodi, on je pokazivao biblijski pogled na svet; Isus je bio izvor svake moći. Međutim, Petar se usredsredio na more uzburkano zbog oluje, njegov pogled na svet se promenio; možda su talasi moćniji od Isusa. Za one koji sumnjaju, vera je ključ.

Da bismo imali postojan bibljiski pogled na svet, moramo da se vratimo Bibliji i da se pridražavamo obećanja koje nam je Bog dao, jer nam svet ništa ne nudi (Luka 9:25; Jovan 12:25; Matej 6:19).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je parcijalni preterizam u skladu sa Svetim pismom? U šta veruju parcijalni preteristi?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries