settings icon
share icon
Pitanje

Da li je doktrina očuvanja biblijska?

српски

Odgovor


Doktrina očuvanja u vezi sa Biblijom znači da je Gospod sačuvao izvorno značenje svoje reči. Očuvanje znači da možemo verovati Bibliji, jer je Bog suvereno nadgledao process prenošenja tokom vekova.

Moramo takođe biti svesni da nemamo izvorne spise ili autografe. Ono što imamo su hiljade kopija prepisa. Ovi prepisi sadrže neke različitosti, ali one su izuzetne male ili nebitne i ni na koji način ne utiču na osnovna učenja ili značenje Božije reči. Te razlike su obično manje pravopisne varijacije. Naravno, različit pravopis ne utiče na tačnost Biblije, niti to znači da Bog nije očuvao svoju reč. U tim slučajevim, kada se jedan rukopis znatnije razlikuje od drugog, temeljnom proverom i upoređivanjem ostalih rukopisa, možemo da odredimo šta je bila prvobitna reč.

Drevni pisari, čiji je posao bio da napravi identične kopije Biblije, bili su vrlo pedantni. Jedan od primera njihove savesne preciznosti bila je praksa brojanja svih slova u datoj knjizi i obeležavanje srednjeg slova u knjizi. Onda bi izbrojali sva slova u kopiji koju su napravili i pronašli bi srednje slovo da budu sigurni da se podudaralo sa originalom. Praktikovali su ove vremenski zahtevne i mukotrpne metode da bi obezbedili preciznost.

Dalje, Biblija potvrđuje da Božiji plan jeste da očuva svoju reč. U Mateju 5:18, Isus je rekao:„Jer zaista vam kažem, dok ne prođe nebo i zemlja, neće ni jedno iota ili jedna crtica od zakona nestati, dok se sve ne zbude”. Isus nije mogao da da ovo obećanje ako nije bio siguran da će Bog sačuvati svoju reč. Isus je takođe rekao: „Nebo i zemlja će proći, ali moje reči neće proći.” (Matej 24:35; Marko 13:31; Luka 21:33). Božija Reč će ostati i postići će ono što je Bog planirao.

Prorok Isaija, silom Svetog Duha, rekao je da će Božija Reč opstati zauvek. „Suši se trava, cvet opada; ali reč Boga našeg ostaje doveka”(Isaija 40:8). Ovo je potvrđeno ponovo u Novom zavetu kada Petar citira Isaiju i pominje Bibliju kao „reč Gospodnja ostaje doveka” (1. Petrova 1:24-25). Ni Isaija ni Petar nisu mogli da daju ovakve tvrdnje bez razumevanja Božijeg očuvanja Biblije.

Kada Biblija priča o večnosti Božije Reči, to ne znači da je skrivena na nekom nebeskom svodu. Božija Reč data je namenski čovečanstvu i ne bi ispunjavala svoju svrhu da nam nije data na raspolaganje. „Sve, naime, što je unapred napisano, napisano je nama za pouku, da strpljivošću i utehom Pisma imamo nadu”. (Rimljanima 15:4). Pored toga, osoba može biti spašena jedino kroz poruku evanđelja, koja je zabeležena u Božijoj Reči (1. Korinćanima 15:3-4). Stoga, da bi evanđelje bilo objavljivano „do kraja zemlje” (Dela 13:47), Reč mora biti zaštićena. Da Biblija nije bila natprirodno sačuvana, ne bi postojao način da se obezbedi postojanost njene poruke.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je doktrina očuvanja biblijska?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries