settings icon
share icon
Pitanje

Da li postoji tako nešto kao što su vanzemaljci ili NLO?

српски

Odgovor


Hajde da pod terminom "vanzemaljci" pretpostavimo bića koja su sposobna da donose moralne odluke, koji imaju intelekt, emocije i volju. Prvo, nekoliko naučnih činjenica:

+ Ljudi su slali svemirske brodove na svaku planetu našeg solarnog sistema, osim na Pluton. Posle posmatranja ovih planeta došlo se do zaključka da nijedna planeta osim Marsa i možda Jupiterovog meseca, nisu u stanju da podrže život.

+ Godine 1976., SAD je poslala dva kosmička broda koji su sleteli na Mars. Svaki je bio opremljen instrumentima koji mogu da kopaju pesak na Marsu i da analiziraju da li postoji neki znak "života". Nisu pronašli apsolutno ništa. Ako iskopate zemlju u najneplodnijoj pustinji na zemlji, ili pravite iskopine na najzaleđenijoj zemlji Antartika, i analizirate njihovo tlo, tlo bi bilo preplavljeno živim mikroorganizmima! 1997. godine, SAD je poslala "Pathfinder" na površinu Marsa. Ovaj brod je uzeo više uzoraka i napravio više ekperimenata. Takođe nije našao apsolutno ni jedan znak života. Od tada, nekoliko drugih misija je bilo lansirano na Mars. Rezultati su bili isti.

+ Astronomeri konstantno otkrivaju nove “planete” u udaljenim solarnim sistemima. Neki tvrde da postojanje toliko mnogo “planeta” dokazuje da mora biti života još negde u kosmosu. Činjenica je da ni za jednu od ovih “planeta” nije dokazano da su imalo blizu toga da podržavaju život. Neverovatna razdaljina između zemlje i ovih planeta onemogućava bilo kakvu procenu u pogledu mogućnosti održanja života. Znajuči da samo Zemlja može da podrži život, evolucionisti očajnički žele da pronađu planetu u drugom solarnom sistemu kako bi imali argument da je život evoluirao još tamo negde. Možda postoje druge "planete," negde tamo, ali mi ne znamo apsolutno ništa o njima da bi mogli da potvrdimo da li mogu da podrže i njaniže oblike "života."

Tako da, šta kaže Biblija? Zemlja i ljudski rod su jedinstveni u Božijem stvaranju. Prva Mojsijeva 1 uči da je Bog stvorio zemlju pre nego što je stvorio sunce, mesec ili zvezde. Dela Apostolska 17:24, 26 izjavljuju da: "Bog koji je stvorio sve što je u njemu, kao Gospodar neba i zemlje ne stanuje u rukotvorenim hramovima, niti prime službe od ljudskih ruku−kao da ima potrebu za čim, pošto sam daje svima život, i dah i sve. On je takođe učinio da sav ljudski rod potiče od jednog čoveka i da se nastani po svoj zemlji, postavio je određena vremena i granice njihovog postojanja."

Posle stvaranja, ljudski rod je bio bez greha i sve na svetu je bilo "veoma dobro" (Prva Mojsijeva 1:31). Kada je prvi čovek zgrešio (Prva Mojsijeva 3) celo čovečanstvo je plao u greh, koje je donelo različite probleme, bolesti i smrt. Čak i ako životinje nemaju lični greh pred Bogom (one nisu moralna bića) one ipak stradaju i čak i umiru (Rimljanima 8:19-22). Isus Hrist je umro da bi uklonio kaznu koju mi zaslužujujemo za naše grehe. Kada se On vrati, on će ispraviti mnoge aspekte prokletstva koji postoje još od Adama, i zauvek će ukloniti sve aspekte prokletstva (Otkrivenje 21-22). Primetite da Rimljanima 8:19-22 kažu da celo stvorenje sa nestrpljenjem očekuje ovo vreme! Važno je takođe da primetimo da je Hrist došao na zemlju da umre, da je došao na zemlju da umre za ljudski rod, i da je umro samo jednom (Jevrejima 7:27; 9:26-28; 10:10).

Da sažmemo ove istine zajedno: Bog je unikalno stvorio zemlju i čovečanstvo. Cela tvorevina pati zbog posledica pada čoveka. Hrist je došao na zemlju da Sebe ponudi jednom i samo jednom kao platu za naše grehe. Ne samo da će verni biti oslobođeni, već će i cela tvorevina biti oslobođena.

Značenje: ako cela tvorevina pati, to označava da će svaki život koji nije na zemlji takođe patiti. Ako, diskusije radi, kažemo da postoje moralna bića na drugim planetama, onda ona takođe pate; ako ne pate sada, jednoga dana će sigurno patiti kada sve bude nestalo sa velikom bukom, i kada će se elementi topiti pod visokom temperaturom (Druga Petrova 3:10). Ako nikada nisu zgrešili, onda bi Bog bio nepravedan ako bi ih kaznio; ali ako jesu zgrešili, a Hrist je mogao da umre samo jednom, (što je i učinio na zemlji) onda su oni ostavljeni u svom grehu, što bi takođe bilo suprotno Božijem karakteru (Druga Petrova 3:9). Ovo nas ostavlja u nerešivom paradoksu . . . osim, ako naravno, ne postoje moralna bića izvan zemlje.

Šta je sa životnim oblicima na drugim planetama koja nisu moralna ili svesna? Mogu li alge ili čak psi i mačke da postoje na drugim nepoznatim planetama? Verovatno je, i to nikako ne bi naškodilo bilo kom biblijskom tekstu. Ali bi definitivno stvorilo problem u pokušaju da se odgovori na pitanje kao što je: "S obzirom da cela tvorevima pati, kakva je svrha u tome da Bog stvori amoralna i nesvesna bića na drugim planetama koja će patiti?

Kao zaključak, Biblija nam ne daje nikakav razlog da verujemo da postoji život bilo gde drugde u svemiru. U stvari, Biblija nam daje nekoliko ključnih razloga zašto on ne može postajati. Da, dešava se mnogo čudnih i neobjašnjivih stvari. Međutim, nema razloga, da te fenomene pripisujemo vanzemaljcima ili NLO-ima. Ako postoji neki objašnjiv razlog za te navodne događaje, oni su verovatno duhovni, ili bolje rečeno, demonski u osnovi.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li postoji tako nešto kao što su vanzemaljci ili NLO?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries