settings icon
share icon
Питање

Да ли постоји тако нешто као што су ванземаљци или НЛО?

srpski
Одговор


Хајде да под термином "ванземаљци" претпоставимо бића која су способна да доносе моралне одлуке, који имају интелект, емоције и вољу. Прво, неколико научних чињеница:

+ Људи су слали свемирске бродове на сваку планету нашег соларног система, осим на Плутон. После посматрања ових планета дошло се до закључка да ниједна планета осим Марса и можда Јупитеровог месеца, нису у стању да подрже живот.

+ Године 1976., САД је послала два космичка брода који су слетели на Марс. Сваки је био опремљен инструментима који могу да копају песак на Марсу и да анализирају да ли постоји неки знак "живота". Нису пронашли апсолутно ништа. Ако ископате земљу у најнеплоднијој пустињи на земљи, или правите ископине на најзалеђенијој земљи Антартика, и анализирате њихово тло, тло би било преплављено живим микроорганизмима! 1997. године, САД је послала "Патхфиндер" на површину Марса. Овај брод је узео више узорака и направио више екперимената. Такође није нашао апсолутно ни један знак живота. Од тада, неколико других мисија је било лансирано на Марс. Резултати су били исти.

+ Астрономери константно откривају нове “планете” у удаљеним соларним системима. Неки тврде да постојање толико много “планета” доказује да мора бити живота још негде у космосу. Чињеница је да ни за једну од ових “планета” није доказано да су имало близу тога да подржавају живот. Невероватна раздаљина између земље и ових планета онемогућава било какву процену у погледу могућности одржања живота. Знајучи да само Земља може да подржи живот, еволуционисти очајнички желе да пронађу планету у другом соларном систему како би имали аргумент да је живот еволуирао још тамо негде. Можда постоје друге "планете," негде тамо, али ми не знамо апсолутно ништа о њима да би могли да потврдимо да ли могу да подрже и њаниже облике "живота."

Тако да, шта каже Библија? Земља и људски род су јединствени у Божијем стварању. Прва Мојсијева 1 учи да је Бог створио земљу пре него што је створио сунце, месец или звезде. Дела Апостолска 17:24, 26 изјављују да: "Бог који је створио све што је у њему, као Господар неба и земље не станује у рукотвореним храмовима, нити приме службе од људских руку−као да има потребу за чим, пошто сам даје свима живот, и дах и све. Он је такође учинио да сав људски род потиче од једног човека и да се настани по свој земљи, поставио је одређена времена и границе њиховог постојања."

После стварања, људски род је био без греха и све на свету је било "веома добро" (Прва Мојсијева 1:31). Када је први човек згрешио (Прва Мојсијева 3) цело човечанство је плао у грех, које је донело различите проблеме, болести и смрт. Чак и ако животиње немају лични грех пред Богом (оне нису морална бића) оне ипак страдају и чак и умиру (Римљанима 8:19-22). Исус Христ је умро да би уклонио казну коју ми заслужујујемо за наше грехе. Када се Он врати, он ће исправити многе аспекте проклетства који постоје још од Адама, и заувек ће уклонити све аспекте проклетства (Откривење 21-22). Приметите да Римљанима 8:19-22 кажу да цело створење са нестрпљењем очекује ово време! Важно је такође да приметимо да је Христ дошао на земљу да умре, да је дошао на земљу да умре за људски род, и да је умро само једном (Јеврејима 7:27; 9:26-28; 10:10).

Да сажмемо ове истине заједно: Бог је уникално створио земљу и човечанство. Цела творевина пати због последица пада човека. Христ је дошао на земљу да Себе понуди једном и само једном као плату за наше грехе. Не само да ће верни бити ослобођени, већ ће и цела творевина бити ослобођена.

Значење: ако цела творевина пати, то означава да ће сваки живот који није на земљи такође патити. Ако, дискусије ради, кажемо да постоје морална бића на другим планетама, онда она такође пате; ако не пате сада, једнога дана ће сигурно патити када све буде нестало са великом буком, и када ће се елементи топити под високом температуром (Друга Петрова 3:10). Ако никада нису згрешили, онда би Бог био неправедан ако би их казнио; али ако јесу згрешили, а Христ је могао да умре само једном, (што је и учинио на земљи) онда су они остављени у свом греху, што би такође било супротно Божијем карактеру (Друга Петрова 3:9). Ово нас оставља у нерешивом парадоксу . . . осим, ако наравно, не постоје морална бића изван земље.

Шта је са животним облицима на другим планетама која нису морална или свесна? Могу ли алге или чак пси и мачке да постоје на другим непознатим планетама? Вероватно је, и то никако не би нашкодило било ком библијском тексту. Али би дефинитивно створило проблем у покушају да се одговори на питање као што је: "С обзиром да цела творевима пати, каква је сврха у томе да Бог створи аморална и несвесна бића на другим планетама која ће патити?

Као закључак, Библија нам не даје никакав разлог да верујемо да постоји живот било где другде у свемиру. У ствари, Библија нам даје неколико кључних разлога зашто он не може постајати. Да, дешава се много чудних и необјашњивих ствари. Међутим, нема разлога, да те феномене приписујемо ванземаљцима или НЛО-има. Ако постоји неки објашњив разлог за те наводне догађаје, они су вероватно духовни, или боље речено, демонски у основи.Врати се на Српску страну

Да ли постоји тако нешто као што су ванземаљци или НЛО?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries