settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o strpljenju?

српски

Odgovor


Lako je biti strpljiv kad nam sve ide od ruke. Pravi test strpljenja dolazi kada su nam ugrožena prava – kada nas u saobraćaju preseku druga kola, kada je neko nepravedan prema nama, kada nam se kolega na poslu opet podsmeva zbog vere. Neki ljudi misle da imaju pravo da se naljute kad se nađu u iritantnim situacijama. Nestrpljivost može da izgleda kao sveti gnev. Međutim, Biblija hvali strpljenje kao plod Svetog Duha (Galatima 5:22) koji svi Hristovi sledbenici treba da imaju u sebi (1. Solunjanima 5:14). Strpljenje otkriva da imamo poverenja u Božiji izbor pravog vremena, njegovu svemoć i ljubav.

Iako mnogi strpljenje poistovećuju sa pasivnim čekanjem, blagošću i tolerancijom, većina grčkih reči u Novom zavetu koje se prevode sa “strpljenje” su aktivne i snažne. Pogledajte, na primer, Jevrejima 12:1: “Zato, dakle, i mi kad imamo oko sebe toliki oblak svedoka, odbacimo svaki teret i greh koji nas lako zapliće, strpljivošću trčimo trku koja nam predstoji.” Da li neko trči trku tako što pasivno čeka da ga drugi pogurnu ili toleriše one koji varaju? Svakako da ne. Reč prevedena kao “strpljenje” u ovom stihu znači “istrajnost”. Hrišćanin koji strpljivo trči trku je postojan u nevoljama. U Bibliji je strpljenje istrajno kretanje ka cilju, izdržljivost u iskušenjima ili iščekivanje da se ispuni dato obećanje.

Strpljenje se ne izgrađuje preko noći. Za njegovo formiranje ključni su Božija sila i dobrota. Kološanima 1:11 kaže da se jačamo u Njemu “za svako strpljenje i istrajnost”, dok nas Jakov 1:3-4 bodri da u iskušenjima prepoznamo Božiju nameru da nas usavrši u strpljenju. Strpljenje se gradi i učvršćuje ako se držimo Božije savršene volje i vremena, čak i tada kad vidimo zlog čoveka “gde napreduje na putu svom, čoveka, koji radi šta namisli” (Psalam 37:7). Naše strpljenje će biti nagrađeno na kraju “jer se dolazak Gospodnji približio” (Jakov 5:7-8). " Dobar je Gospod onima koji ga čekaju, duši, koja ga traži” (Plač Jeremijin 3:25).

U Bibliji nalazimo mnogo primera onih čije je strpljenje obeležilo njihovo hodanje s Bogom. Jakov nas upućuje na proroke “za primer zlopaćenja i strpljivog podnošenja” (Jakov 5:10). On takođe navodi Jova, čiju je strpljivost Bog nagradio (Jakov 5:11). I Avram je strpljivo čekao i “postiže obećanje” (Jevrejima 6:15). Isus nam je primer u svemu, pa i u strpljenju i istrajnosti koju je pokazao: “…koji je umesto radosti - koja je bila pred njim - podneo krst prezrevši sramotu, i seo s desne strane Božijeg prestola” (Jevrejima 12:2).

Kako da pokažemo strpljenje koje je Hristova osobina? Prvo treba da zahvalimo Bogu. Prva reakcija kod svakog čoveka je „zašto baš ja?“, ali Biblija kaže da se radujemo Božijoj volji (Filipljanima 4:4), 1. Petrova 1:6). Drugo, treba da tražimo njegov razlog u tome. Bog nas ponekad stavlja u teške situacije da bismo bili svedoci za njega. U nekim prilikama on dopušta iskušenje da bi posvetio naš karakter. Podsećanje da je razlog za iskušenja naš duhovni rast i njegova slava pomoći će nam da ih prebrodimo. Treće, podsećamo se njegovih obećanja kao što je ono u Rimljanima 8:28 koje kaže da "Bog sve pomaže na dobro onima koji ga ljube, koji su po njegovoj odluci pozvani“ (Rimljanima 8:28). “Sve” uključuje i one stvari koje iskušavaju naše strpljenje.

Sledeći put kad se nađeš u saobraćajnoj gužvi, kada te izda prijatelj ili ti se neko podsmeva zbog vere, kako ćeš da reaguješ? Prirodna reakcija je nestrpljenje koje dovodi do stresa, besa i frustracije. Hvala Bogu što kao hrišćani više nismo u vlasti prirodnih nagona jer smo nova stvorenja u Hristu (2. Korinćanima 5:17). Mi imamo Božiju snagu da na iskušenja odgovorimo strpljenjem i potpunim poverenjem u Očevu silu i razlog. “Onima koji u istrajnosti čine dobro i traže slavu, čast i nepropadljivost, daće večni život” (Rimljanima 2:7).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o strpljenju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries