settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о стрпљењу?

srpski
Одговор


Лако је бити стрпљив кад нам све иде од руке. Прави тест стрпљења долази када су нам угрожена права – када нас у саобраћају пресеку друга кола, када је неко неправедан према нама, када нам се колега на послу опет подсмева због вере. Неки људи мисле да имају право да се наљуте кад се нађу у иритантним ситуацијама. Нестрпљивост може да изгледа као свети гнев. Међутим, Библија хвали стрпљење као плод Светог Духа (Галатима 5:22) који сви Христови следбеници треба да имају у себи (1. Солуњанима 5:14). Стрпљење открива да имамо поверења у Божији избор правог времена, његову свемоћ и љубав.

Иако многи стрпљење поистовећују са пасивним чекањем, благошћу и толеранцијом, већина грчких речи у Новом завету које се преводе са “стрпљење” су активне и снажне. Погледајте, на пример, Јеврејима 12:1: “Зато, дакле, и ми кад имамо око себе толики облак сведока, одбацимо сваки терет и грех који нас лако заплиће, стрпљивошћу трчимо трку која нам предстоји.” Да ли неко трчи трку тако што пасивно чека да га други погурну или толерише оне који варају? Свакако да не. Реч преведена као “стрпљење” у овом стиху значи “истрајност”. Хришћанин који стрпљиво трчи трку је постојан у невољама. У Библији је стрпљење истрајно кретање ка циљу, издржљивост у искушењима или ишчекивање да се испуни дато обећање.

Стрпљење се не изграђује преко ноћи. За његово формирање кључни су Божија сила и доброта. Колошанима 1:11 каже да се јачамо у Њему “за свако стрпљење и истрајност”, док нас Јаков 1:3-4 бодри да у искушењима препознамо Божију намеру да нас усаврши у стрпљењу. Стрпљење се гради и учвршћује ако се држимо Божије савршене воље и времена, чак и тада кад видимо злог човека “где напредује на путу свом, човека, који ради шта намисли” (Псалам 37:7). Наше стрпљење ће бити награђено на крају “јер се долазак Господњи приближио” (Јаков 5:7-8). " Добар је Господ онима који га чекају, души, која га тражи” (Плач Јеремијин 3:25).

У Библији налазимо много примера оних чије је стрпљење обележило њихово ходање с Богом. Јаков нас упућује на пророке “за пример злопаћења и стрпљивог подношења” (Јаков 5:10). Он такође наводи Јова, чију је стрпљивост Бог наградио (Јаков 5:11). И Аврам је стрпљиво чекао и “постиже обећање” (Јеврејима 6:15). Исус нам је пример у свему, па и у стрпљењу и истрајности коју је показао: “…који је уместо радости - која је била пред њим - поднео крст презревши срамоту, и сео с десне стране Божијег престола” (Јеврејима 12:2).

Како да покажемо стрпљење које је Христова особина? Прво треба да захвалимо Богу. Прва реакција код сваког човека је „зашто баш ја?“, али Библија каже да се радујемо Божијој вољи (Филипљанима 4:4), 1. Петрова 1:6). Друго, треба да тражимо његов разлог у томе. Бог нас понекад ставља у тешке ситуације да бисмо били сведоци за њега. У неким приликама он допушта искушење да би посветио наш карактер. Подсећање да је разлог за искушења наш духовни раст и његова слава помоћи ће нам да их пребродимо. Треће, подсећамо се његових обећања као што је оно у Римљанима 8:28 које каже да "Бог све помаже на добро онима који га љубе, који су по његовој одлуци позвани“ (Римљанима 8:28). “Све” укључује и оне ствари које искушавају наше стрпљење.

Следећи пут кад се нађеш у саобраћајној гужви, када те изда пријатељ или ти се неко подсмева због вере, како ћеш да реагујеш? Природна реакција је нестрпљење које доводи до стреса, беса и фрустрације. Хвала Богу што као хришћани више нисмо у власти природних нагона јер смо нова створења у Христу (2. Коринћанима 5:17). Ми имамо Божију снагу да на искушења одговоримо стрпљењем и потпуним поверењем у Очеву силу и разлог. “Онима који у истрајности чине добро и траже славу, част и непропадљивост, даће вечни живот” (Римљанима 2:7).Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о стрпљењу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries