settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o ponosu?

српски

Odgovor


Postoji razlika između ponosa koji Bog mrzi (Priče Solomunove 8:13) i onog koji osećamo zbog dobro obavljenog posla. Ponos koji proizilazi iz samopravednosti je greh koji Bog mrzi i koji kao prepreka stoji između njega i čoveka. Psalam 10:4 govori o tome da su ponositi puni sebe i da su im misli daleko od Boga: “ Bezbožnik u obesti svojoj ne mari za Gospoda: "On ne vidi." Nema Boga u mislima njegovim.” Ovakav sujetni ponos je suprotan poniznosti koju Bog traži: “Blaženi su siromašni duhom, jer je njihovo carstvo nebesko” (Matej 5:3). Siromašni duhom su oni koji su svesni svoje krajnje duhovne propasti i nesposobnosti da se približe Bogu osim putem njegove milosti. Ponositi su, s druge strane, toliko zaslepljeni da misle da im Bog ne treba ili, još gore, da Bog treba da ih prihvati zato što to zaslužuju.

Kroz celo Sveto pismo nailazimo na stihove koji govore o posledicama ponosa. Priče 16:18-19 govore da “oholost dolazi pred pogibao, i ponosit duh pred propast. Bolje je biti poniznog duha s krotkima nego deliti plen s oholima.” Sotona je zbog ponosa bio zbačen s neba (Isaija 14:12-15). Bio je dovoljno sebičan i drzak da pokuša da zbaci Boga s prestola. Njegov kraj će zato biti u paklu kada dođe poslednji Božiji sud. Za one koji ustaju protiv Boga ne preostaje ništa drugo osim propasti (Isaija 14.22).

Ponos je mnoge odvratio od toga da priznaju Isusa Hrista za Spasitelja. Priznanje grehova i saznanje da ne možemo svojom snagom da zadobijemo večni život stalna je prepreka ponosnim ljudima. Ne treba da se hvalimo sobom; ako već treba da se hvalimo zbog nečega, neka to onda bude zbog Božije slave. To što govorimo o sebi ne znači ništa u delu Božijem. Važno je ono što Bog govori o nama (2. Korinćanima 10:13).

Zašto je ponos toliki greh? Ponos je uzimanje zasluge za nešto što je Bog učinio. To je prisvajanje slave koja pripada samo Bogu. Ponos je u suštini samoobožavanje. Sve što smo postigli u ovom svetu ne bi bilo moguće bez Boga koji nam je dao sposobnosti i koji nas podržava. “A šta imaš što nisi primio? Ako si pak primio, što se hvališ kao da nisi primio?” (1. Korinćanima 4:7). To je razlog zašto dajemo slavu Bogu, jer je jedini on zaslužuje.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o ponosu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries