settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о поносу?

srpski
Одговор


Постоји разлика између поноса који Бог мрзи (Приче Соломунове 8:13) и оног који осећамо због добро обављеног посла. Понос који произилази из самоправедности је грех који Бог мрзи и који као препрека стоји између њега и човека. Псалам 10:4 говори о томе да су поносити пуни себе и да су им мисли далеко од Бога: “ Безбожник у обести својој не мари за Господа: "Он не види." Нема Бога у мислима његовим.” Овакав сујетни понос је супротан понизности коју Бог тражи: “Блажени су сиромашни духом, јер је њихово царство небеско” (Матеј 5:3). Сиромашни духом су они који су свесни своје крајње духовне пропасти и неспособности да се приближе Богу осим путем његове милости. Поносити су, с друге стране, толико заслепљени да мисле да им Бог не треба или, још горе, да Бог треба да их прихвати зато што то заслужују.

Кроз цело Свето писмо наилазимо на стихове који говоре о последицама поноса. Приче 16:18-19 говоре да “охолост долази пред погибао, и поносит дух пред пропаст. Боље је бити понизног духа с кроткима него делити плен с охолима.” Сотона је због поноса био збачен с неба (Исаија 14:12-15). Био је довољно себичан и дрзак да покуша да збаци Бога с престола. Његов крај ће зато бити у паклу када дође последњи Божији суд. За оне који устају против Бога не преостаје ништа друго осим пропасти (Исаија 14.22).

Понос је многе одвратио од тога да признају Исуса Христа за Спаситеља. Признање грехова и сазнање да не можемо својом снагом да задобијемо вечни живот стална је препрека поносним људима. Не треба да се хвалимо собом; ако већ треба да се хвалимо због нечега, нека то онда буде због Божије славе. То што говоримо о себи не значи ништа у делу Божијем. Важно је оно што Бог говори о нама (2. Коринћанима 10:13).

Зашто је понос толики грех? Понос је узимање заслуге за нешто што је Бог учинио. То је присвајање славе која припада само Богу. Понос је у суштини самообожавање. Све што смо постигли у овом свету не би било могуће без Бога који нам је дао способности и који нас подржава. “А шта имаш што ниси примио? Ако си пак примио, што се хвалиш као да ниси примио?” (1. Коринћанима 4:7). То је разлог зашто дајемо славу Богу, јер је једини он заслужује.Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о поносу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries