settings icon
share icon
Pitanje

Ko su dvadeset četiri (24) starešine iz knjige Otkrivenja?

српски

Odgovor


Otkrivenje 4:4 kaže: „ I okolo prestola behu dvadeset i četiri prestola, a na prestolima videh dvadeset i četiri starešine kako sede, obučeni u bele haljine, a na svojim glavama imahu zlatne krune". Knjiga Otkrivenja nigde specifično ne govori o identitetu 24 starešine. Međutim, oni verovatno predstavljaju Crkvu. Nije verovatno da su anđeli, kako neki predlažu. Činjenica da sede na prestolu ukazuje na to da vladaju sa Hristom. Nigde u Bibliji anđeli ne vladaju ili sede na prestolu. Međutim, više puta se ponavlja kako Crkva vlada sa Hristom (Otkrivenje 2:26-27, 5:10, 20:4; Matej 19:28; Luka 22:30).

Pored toga, grčka reč koja se prevodi ovde kao „starešine" nikada se ne koristi da ukaže na anđele, samo na muškarce, posebno na muškarce određenog godišta koji su zreli i sposobni da upravljaju Crkvom. Reč starešina bila bi neadekvatno upotrebljena da se odnosi na anđele, koji ne stare. Njihov način oblačenja takođe ukazuje da se radi o muškarcima. Iako se i anđeli pojavljuju u belom, bele haljine se češće upotrebljavaju kod vernika, kao simbol Hristove pravednosti koja nam je data spasenjem (Otkrivenje 3:5, 18; 19:8).

Zlatne krune koje nose starešine takođe ukazuju na muškarce, a ne anđele. Krune nikad nisu obećane anđelima, niti su ih anđeli ikada nosili. Reč koja se prevodi kao „kruna" odnosi se ovde na pobedničku krunu, koju nose oni koji su se sa uspehom takmičili i pobedili , kao što je Hristos obećao (Otkrivenje 2:10; 2. Timoteju 4:8; Jakovljeva 1:12).

Neki ljudi veruju da dvadeset četiri starešine predstavljaju Izrael, ali u isto vreme u okviru ove vizije, Izrael, kao celokupna nacija, još nije otkupljen. Starešine ne mogu da predstavljaju svece u toku Velike nevolje, iz istog razloga – još se nisu svi obratili u vreme Jovanove vizije. Najverovatnija opcija je da starešine predstavljaju uznesenu Crkvu koja peva pesme otkupljenja (Otkrivenje 5:8-10). Oni nose pobedničke krune i otišli su na mesto koje je za njih pripremio njihov Otkupitelj (Jovan 14:1-4).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ko su dvadeset četiri (24) starešine iz knjige Otkrivenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries