settings icon
share icon
Питање

Ко су двадесет четири (24) старешине из књиге Откривења?

srpski
Одговор


Откривење 4:4 каже: „ И около престола беху двадесет и четири престола, а на престолима видех двадесет и четири старешине како седе, обучени у беле хаљине, а на својим главама имаху златне круне". Књига Откривења нигде специфично не говори о идентитету 24 старешине. Међутим, они вероватно представљају Цркву. Није вероватно да су анђели, како неки предлажу. Чињеница да седе на престолу указује на то да владају са Христом. Нигде у Библији анђели не владају или седе на престолу. Међутим, више пута се понавља како Црква влада са Христом (Откривење 2:26-27, 5:10, 20:4; Матеј 19:28; Лука 22:30).

Поред тога, грчка реч која се преводи овде као „старешине" никада се не користи да укаже на анђеле, само на мушкарце, посебно на мушкарце одређеног годишта који су зрели и способни да управљају Црквом. Реч старешина била би неадекватно употребљена да се односи на анђеле, који не старе. Њихов начин облачења такође указује да се ради о мушкарцима. Иако се и анђели појављују у белом, беле хаљине се чешће употребљавају код верника, као симбол Христове праведности која нам је дата спасењем (Откривење 3:5, 18; 19:8).

Златне круне које носе старешине такође указују на мушкарце, а не анђеле. Круне никад нису обећане анђелима, нити су их анђели икада носили. Реч која се преводи као „круна" односи се овде на победничку круну, коју носе они који су се са успехом такмичили и победили , као што је Христос обећао (Откривење 2:10; 2. Тимотеју 4:8; Јаковљева 1:12).

Неки људи верују да двадесет четири старешине представљају Израел, али у исто време у оквиру ове визије, Израел, као целокупна нација, још није откупљен. Старешине не могу да представљају свеце у току Велике невоље, из истог разлога – још се нису сви обратили у време Јованове визије. Највероватнија опција је да старешине представљају узнесену Цркву која пева песме откупљења (Откривење 5:8-10). Они носе победничке круне и отишли су на место које је за њих припремио њихов Откупитељ (Јован 14:1-4).Врати се на Српску страну

Ко су двадесет четири (24) старешине из књиге Откривења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries