settings icon
share icon

Prva poslanica Timoteju

Autor: Prvu poslanicu Timoteju je napisao apostol Pavle (1. Timoteju 1:1).

Datum pisanja: Prva poslanica Timoteju je napisana 62-66. g.n.e.

Svrha pisanja: Pavle je pisao Timoteju da ga ohrabri u njegovoj odgovornosti nadgledanja rada efeške crkve i vjerovatno drugih crkvi u azijskoj pokrajini (1. Timoteju 1:3). Ovo pismo postavlja temelje za rukopolaganje vođa (1. Timoteju 3:1-7) i daje uputstva za postavljanje različitih službi u crkvi (1. Timoteju 3:8-13). U suštini, ova poslanica je priručnik za vođe, za crkvenu organizaciju i administraciju.

Ključni stihovi:
1. Timoteju 2:5: “Doista, jedan je Bog i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovjek Krist Isus.”

1. Timoteju 2:12: “A ne dopuštam ženi poučavati niti vladati mužem, nego neka bude mirna.”

1. Timoteju 3:1-2: “Istinita je riječ: ako tko želi nadgledništvo, želi dobru zadaću. Nadglednik dakle treba biti besprijekoran, muž jedne žene, trijezan, razborit, pristojan, gostoljubiv, sposoban poučavati, ne odan piću, ne nasilan, nego krotak, ne svadljivac, ne lakom.”

1. Timoteju 4:9-10: “Istinita je riječ i dostojna da bude potpuno primljena. Zato se trudimo i vojujemo, jer se uzdamo u živoga Boga koji je Spasitelj svih ljudi, osobito vjernika.”

1. Timoteju 6:12: “Bori se u dobroj borbi vjere, postigni vječni život na koji si pozvan i o kojem si dao dobro svjedočanstvo pred mnogim svjedocima.”

Kratak sažetak: Ovo je prvo pismo koje je Pavle napisao Timoteju, mladom pastoru koji je pomagao Pavlu u njegovom radu. Timotej je bio Grk. Majka mu je bila Židovka a otac Grk. Pavle mu je bio više nego samo mentor i vođa – bio mu je kao otac a Timotej je njemu bio kao sin (1. Timoteju 1:2). Pismo počinje time Pavlovim podsticanjem Timoteja da se čuva lažnih učitelja i lažne doktrine. Međutim, veliki dio poslanice se bavi vladanjem pastora. Pavle poučava Timoteja u obožavanju (2. poglavlje) i razvijanju zrelih vođa crkve (3. poglavlje). Najveći dio pisma se bavi vladanjem pastora, upozorenjem na lažne učitelje i odgovornosti crkve prema članovima koji su u grijehu, udovicama, vođama i robovima. Kroz cijelo pismo Pavle ohrabruje Timoteja da ostane čvrst, da izdrži i da ostane dosljedan u svom pozivu.

Povezanosti: Zanimljiva povezanost 1. Timoteju sa Starim zavjetom je Pavlovo citiranje osnove smatranja crkvenih vođa vrijednim “dvostruke časti” i onima koji zaslužuju poštovanje kada dođe do optužbe da su nešto činili krivo (1. Timoteju 5:17-19). I Ponovljeni zakon 24:15, 25:4 i Levitski zakonik 19:13 govore o neophodnosti da se radniku plati ono što je zaradio i da se to uradi na vrijeme. Dio Mojsijevog zakona je zahtijevao neophodnost dva ili tri svjedoka kako bi se iznijela tužba protiv nekoga (Ponovljeni zakon 19:15). Židovski kršćani u crkvi u kojoj je Timotej bio pastor su bili dobro upoznati sa tom povezanošću sa Starim zavjetom.

Praktična primjena: Isus Krist je predstavljen od strane Pavla kao posrednik između Boga i ljudi (1. Timoteju 2:5), Spasitelj svima koji vjeruju u Njega. On je Gospod crkve i Timotej mu služi time što će biti pastor Njegovoj crkvi. Prema tome, tu nalazimo glavnu primjenu Pavlovog prvog pisma njegovom “sinu u vjeri”. On upućuje Timoteja u stvarima vezanim za crkvenu doktrinu, crkveno vođstvo i crkvenu administraciju. Mi možemo koristiti ta ista uputstva u upravljanju svoje lokalne skupštine danas. Na isti način, rad i služba pastora, kvalifikacije vođe i osobine đakona su isto toliko važne i primjerne danas, kako su to bile i u Timotejevo vrijeme. Pavlovo prvo pismo Timoteju čini jednu knjigu uputstava o vođenju, administraciji i pastorstvu lokalne crkve. Instrukcije u ovoj poslanici se mogu primijeniti na bilo kojeg vođu ili potencijalnog vođu Kristove crkve i jednako su relevantne danas kako su bile u Pavlovo vrijeme. Za one koji nisu pozvani u vođstvo u lokalnoj crkvi, knjiga je također praktična. Svaki sljedbenik mora da se bori za vjeru i izbjegava lažno učenje. Svaki sljedbenik mora da stoji čvrsto i istraje.
EnglishVrati se na Sažetak Novi zavjetVrati se na bosansku stranu

Prva poslanica Timoteju
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries