settings icon
share icon
Pitanje

Kako primam Božije oproštenje?

Odgovor


Djela 13:38 objavljuju, "Tako, braćo, znajte da vam se po ovome navješćuje oproštenje grijeha."

Šta je oproštenje i zašto mi je potrebno?

Riječ "oprostiti" znači učiniti prošlost neporočnom, pomilovati, otpustiti dug. Kad nekom učinimo nešto nažao, tražimo njegovo oproštenje, kako bi odnos bio obnovljen. Oproštenje nije zagarantovano jer ga je osoba zaslužila. Niko nije zaslužio da mu bude oprošteno. Oproštenje je djelo ljubavi, milosti i blagodati. Ono je odluka da se ne drži nešto protiv nekog drugog, uprkos onome što vam je uradio.

Biblija nam govori da nam je svima potrebno oproštenje od strane Boga. Svi smo mi učinili grijeh. Knjiga propovijednika 7:20 proklamuje, "Na zemlji nema pravednika koji čineći dobro ne bi nikad sagriješio." 1.Ivanova 1:8 kaže, "Ako tvrdimo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i u nama nema istine." Sav grijeh je, na kraju krajeva, djelo pobune protiv Boga (Psalam 51:4). Kao rezultat, očajnički nam je potrebno Božije oproštenje. Ako naši grijesi nisu oprošteni, provešćemo vječnost snoseći posljedice naših grijeha (Matej 25:46; Ivan 3:36)

Oproštenje – kako ga dobijam?

Srećom, Bog je pun ljubavi i milostiv – brz da oprosti naše grijehe! 2.Petrova 3:9 nam kaže, "…(On)vas strpljivo podnosi jer neće da se itko izgubi, nego da svi pristupe obraćenju.” Bog žudi da nam oprosti, tako da je obezbijedio sve za naše oproštenje.

Jedina pravedna kazna za naš grijeh je smrt. Prva polovina Rimljana 6:23 objavljuje, "Jer je plaća grijeha smrt…” Vječna smrt je ono što smo zaslužili za naše grijehe. Bog je, po svom savršenom planu, postao ljudsko biće – Isus Krist (Jovan 1:1,14). Isus je umro na križu, uzimajući kaznu koju smo mi zaslužili – smrt. 2.Korinćanima 5:21 nas uči, "Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u njemu postanemo pravednošću Božjom.” Isus je umro na križu, uzimajući kaznu koju smo mi zaslužili! Kao Bog, Isusova smrt je obezbijedila oproštenje za grijehe cijeloga svijeta. 1.Ivanova 2:2 proklamuje, "On je žrtva pomirnica za naše grijehe; ne samo za naše nego za grijehe svega svijeta.” Isus je uskrsnuo iz mrtvih, proklamujući svoju pobjedu nad grijehom i smrću (1.Korinćanima 15:1-28). Slava Bogu, kroz smrt i uskrsnuće Isusa Krista, druga polovina Poslanice Rimljanima 6:23 je istinita, "…a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.”

Da li želiš da ti grijesi budu oprošteni? Da li imaš izjedajući osjećaj krivice koga se, izgleda, ne možeš otarasiti? Oproštenje tvojih grijeha je moguće ako staviš svoju vjeru u Isusa Krista kao svoga Spasitelja. Efežani 1:7 kažu, "U kome imamo otkupljenje njegovom krvlju, oproštenje grijeha, prema bogatstvu njegove milosti.” Isus je platio naš dug, tako da nam može biti oprošteno. Sve što ti treba da uradiš je da pitaš Boga da ti oprosti kroz Isusa, vjerujući da je On umro da plati kako bi tebi bilo oprošteno – I On će ti oprostiti! Ivan 3:16-17 sadrži ovu predivnu poruku, "Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni. Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet da sudi svijet, nego da se svijet spasi po njemu.”

Oproštenje – zar je zaista tako jednostavno?

Da, tako je jednostavno! Ne možeš zaslužiti Božije oproštenje. Ti ne možeš platiti kako bi ti Bog oprostio. Možeš samo da ga primiš, vjerom, kroz milost i blagodat Božiju. Ako želiš da prihvatiš Isusa Krista kao svoga Spasitelja I primiš oproštenje od Boga, ovjdje je molitva koju možeš da izmoliš. Izgovaranje ove ili bilo koje druge molitve te neće spasiti. Samo vjerovanje u Isusa Krista može da providi oproštenje grijeha. Ova molitva je jednostavan način da izraziš Bogu svoju vjeru u njega I zahvališ mu što je obezbijedio sve da ti može biti oprošteno. "Bože, ja znam da sam zgriješio protiv tebe i da sam zaslužio kaznu. Ali, Isus Krist je preuzeo tu kaznu koju sam ja zaslužio tako da kroz vjeru u njega mi može biti oprošteno. Okrećem se od mojih grijeha I stavljam svoju vjeru u tebe za spasenje. Hvala ti za tvoju predivnu milost i oproštenje! Amen!”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako primam Božije oproštenje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries