settings icon
share icon

Biblija pregled

Dobar sažetak/pregled Biblije je teško napraviti. Ona se sastoji od 2 zavjeta, 66 različitih knjiga, 1189 poglavlja, 31173 stihova i 773692 riječi. Različite knjige Biblije pokrivaju različite teme i upućene su različitim ciljnim grupama. Napisalo ih je otprilike 40 različitih ljudi, u periodu od oko 1500 godina. Sažetak/pregled cijele Biblije je stoga veliki poduhvat.

U isto vrijeme, Duh Sveti je “inspirisao” autore Biblije. Bog je “nadahnuo” svoju Riječ i koristio je proroke i apostole da je zapiše (2. Timoteju 3:16-17; 2. Petrova 1:21). Zatim, svi koji su povjerovali u Isusa Krista imaju Duha Svetog koji prebiva u njima (Rimljanima 8:9; 1. Korinćanima 12:13) i koji želi da nam pomogne da razumijemo Bibliju (1. Korinćanima 2:10-16).

Svrha serije našeg biblijskog sažetka/pregleda je da da osnovnu pozadinu svake biblijske knjige. Za svaku od njih ćemo dati autora, datum pisanja, svrhu, ključne riječi i kratak pregled. Iskreno se nadamo da će vam naš sažetak/pregled pomoći da razumijete bolje Bibliju i da će vas ohrabriti da je proučavate na dubljem nivou.

English

Sažetak Stari zavjet

Sažetak Novi zavjetVrati se na bosansku stranu

Biblija pregled
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries