settings icon
share icon

Druga poslanica Timoteju

Autor: 2. Timoteju 1:1 navodi apostola Pavla kao svog pisca.

Datum pisanja: Druga poslanica Timoteju je napisana otprilike 67. g.n.e, kratko prije nego što je apostol Pavle pogubljen.

Svrha pisanja: Ponovo u rimskom zatvoru, apostol Pavle se osjećao usamljeno i ostavljeno. Shvatao je da će njegov zemaljski život vjerovatno uskoro završiti. Druga poslanica Timoteju su u suštini Pavlove “zadnje riječi”. Pored svojih sopstvenih okolnosti, Pavle je izrazio brigu za crkve, posebno za Timoteja. Želio je da iskoristi svoje zadnje riječi da ga ohrabri, kao i ostale vjernike, da istraju u vjeri (2. Timoteju 3:14) i objave Evanđelje Isusa Krista (2. Timoteju 4:2).

Ključni stihovi:
2. Timoteju 1:7: “Doista, Bog nam nije dao duha bojažljivosti, nego jakosti, ljubavi i razboritosti.”

2. Timoteju 3:16-17: “Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo.”

2. Timoteju 4:2: “Propovijedaj riječ, nastoj oko toga kad imaš dobru priliku, ali i kad prilika nije dobra, uvjeravaj, opominji, ohrabruj sa svom strpljivošću i naukom!”

2. Timoteju 4:7-8: “Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao. Uostalom, meni je pripravljen vijenac pravde koji će mi dati Gospodin, pravedni sudac u onaj dan. A ne samo meni, nego i svima koji ljube njegov dolazak.”

Kratak sažetak: Pavle hrabri Timoteja da ostane strastven za Krista i čvrst u zdravoj nauci (2. Timoteju 1:1-2, 13-14). Podsjeća ga da izbjegava bezbožna vjerovanja i praktikovanja, i da bježi od svega što je nemoralno (2. Timoteju 2:14-26). U posljednja vremena biće i jakog progonstva i otpadništva od kršćanske vjere (2. Timoteju 3:1-17). Pavle završava sa ozbiljnom molbom vjernicima da budu jaki u vjeri i čvrsti završe trku (2. Timoteju 4:1-8).

Povezanosti: Pavle je bio jako zabrinut da upozori Timoteja i one kojima je on bio pastor, na opasnost od lažnih učitelja, da je spomenuo priču o egipatskim vračevima koji su se suprotstavili Mojsiju (Izlazak 7:11, 22; 8:7, 18, 19; 9:11). Iako njihova imena nisu spomenuta u Starom zavjetu, tradicija kaže da su ovi ljudi podstaknuli izradu zlatnog teleta i zatim bili ubijeni, zajedno sa ostalim idopoklonicima (Izlazak 32). Pavle predviđa istu sudbinu onima koji odbijaju Kristovu istinu, da će njihovo bezumlje postati “očito svima” (2. Timoteju 3:9).

Praktična primjena: Lako je zastraniti u kršćanskom životu. Moramo čuvati svoje oči na nagradi – onoj koju će nam na nebu dati Isus Krist (2. Timoteju 4:8). Moramo težiti tome da izbjegavamo i lažnu doktrinu i bezbožna djela. To se može postići jedino time što ćemo biti utemeljeni u znanju Božije riječi i čvrsti u tome da odbijemo prihvatanje bilo čega što se kosi sa Biblijom.
EnglishVrati se na Sažetak Novi zavjetVrati se na bosansku stranu

Druga poslanica Timoteju
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries