settings icon
share icon

Druga poslanica Solunjanima

Autor: 2. Solunjanima navodi da je njen autor apostol Pavle, vjerovatno zajedno sa Silom i Timotejem.

Datum pisanja: Druga poslanica Solunjanima je najvjerovatnije napisana 51.-52. g.n.e.

Svrha pisanja: Crkva u Solunu je i dalje imala neka pogrešna shvatanja o Danu Gospodnjem. Mislili su da je On već došao, tako da su prestali sa svojim poslovima. Bili su pod velikim progonstvom. Pavle im je pisao kako bi im razjasnio to što su pogrešno shvatali i kako bi ih ohrabrio.

Ključni stihovi:
2. Solunjanima 1:6-7: “Jer je doista pravedno da Bog uzvrati muku onima koji vas muče, a vama koje muče uzvrati pokoj s nama, kad se objavi Gospodin Isus s neba s anđelima svoje sile, u plamenom ognju.”

2. Solunjanima 2:13: “A mi smo dužni svagda zahvaljivati Bogu za vas, braćo ljubljena od Gospodina, što vas je Bog kao prvijence izabrao za spasenje posvećenjem u Duhu i vjerom u istinu”

2. Solunjanima 3:3: “Gospodin je vjeran, on će vas utvrditi i sačuvati od Zloga.”

2. Solunjanima 3:10: “Zaista, kad smo bili kod vas, ovo smo vam zapovijedali: Ako tko neće raditi, neka ni ne jede!”

Kratak sažetak: Pavle pozdravlja crkvu u Solunu, hrabri je i potiče. Hvali ih za ono što je čuo da rade u Gospodu i moli se za njih (2. Solunjanima 1:11-12). U drugom poglavlju im objašnjava šta će se dogoditi na Dan Gospodnji (2. Solunjanima 2:1-12). Pavle ih zatim hrabri da stoje čvrsto i upućuje ih da se čuvaju od besposlenih ljudi koji ne žive po Evanđelju (2. Solunjanima 3:6).

Povezanosti: Pavle upućuje na nekoliko starozavjetnih odlomaka u svom govoru o posljednjim vremenima, čime potvrđuje i obnavlja starozavjetne proroke. Dosta njegovog učenja o zadnjim vremenima u ovom pismu se zasniva na proroku Danielu i njegovim vizijama. U 2. Solunjanima 2:3-9, on se oslanja na njegovo proroštvo vezano za “čovjeka bezakonja” (Daniel 7–8).

Praktična primjena: Druga poslanica Solunjanima je ispunjena informacijama koje opisuju zadnja vremena. Ona nas također potiče da ne budemo besposleni i da radimo za ono što nam je potrebno. Tu je i par jakih molitvi koje nam mogu biti primjer kako danas da molimo za druge vjernike.
EnglishVrati se na Sažetak Novi zavjetVrati se na bosansku stranu

Druga poslanica Solunjanima
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries