settings icon
share icon
Pitanje

Da li postajemo anđeli kad umremo?

Odgovor


Anđeli su bića koja je stvorio Bog (Kološanima 1:15-17) i potpuno su drugačiji od ljudi. Oni su Božiji posebni poslanici koji sprovode Njegov plan i služe Kristovim sljedbenicima (Hebrejima 1:13-14). Ne postoje natuknice da su anđeli ikad bili ljudi ili bilo šta drugo – oni su stvoreni kao anđeli. Nemaju potrebu za otkupljenjem koje je Krist providio za ljudski rod i ne mogu ga iskusiti. Prva Petrova 1:12 opisuje njihovu želju da proniknu u Evanđelje, ali ono nije njima namijenjeno. Da su ranije bili ljudi, koncept spasenja im ne bi bio misterija, jer bi ga sami iskusili. Da, oni se raduju kad se grešnik okrene Kristu (Luka 15:10), ali spasenje u Njemu nije za njih.

Konačno, tijelo vjernika u Kristu će umrijeti. Šta se onda dešava? Vjernikov duh ide Kristu (2. Korinćanima 5:8). On ne postaje anđeo. Zanimljivo je da su se i Ilija i Mojsije mogli prepoznati na Gori preobraženja. Nisu se pretvorili u anđele, nego su se pojavili kao što su i bili – iako proslavljeni – i Petar, Jakov i Ivan su ih mogli prepoznati.

U 1. Solunjanima 4:13-18, Pavao nam govori da su vjernici u Kristu usnuli u Isusu; što znači da su im tijela mrtva, ali da im je duh živ. Ovaj tekst nam govori da će Krist, kad se vrati, uzeti sa sobom one koji su usnuli u Njemu i tada će njihova tijela usrksnuti, postati nova kao i Kristovo uskrslo tijelo, da se sjedine sa duhovima koje On donosi sa sobom. Tijela svih vjernika u Kristu koji budu živi u vrijeme Njegovog povratka će se promijeniti da budu nalik Kristu i biće potpuno novi u duhu, nemajući više grešnu prirodu.

Svi vjernici u Krista će prepoznati jedni druge i živjeće sa Gospodom zauvijek. Služićemo Mu u vječnosti, ne kao anđeli, nego zajedno sa anđelima. Hvala Gospodu za živu nadu koju daje vjerniku u Isusu Kristu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li postajemo anđeli kad umremo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries