settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da znam da li sam zaljubljen?

српски

Odgovor


Naša ljudska priroda nam ukazuje na to da je ljubav ništa više nego emocija. Mi donosimo odluke zasnovane na našim emocijama, čak stupamo u brak zato što se osećamo "zaljubljenima." To je i razlog što se polovina prvih brakova završava razvodom. Biblija nas uči da istinska ljubav nije jedna emocija koja dođe i ode, već odluka. Mi ne treba samo da volimo one koji nas vole, već treba da volimo i one koji nas mrze, na isti način kao što Hrist voli one koji to ne zaslužuju (Luka 6:35). "Ljubav dugo trpi, ljubav je dobra, ona ne zavidi, ljubav se ne hvali, ne nadima se, ne ponaša se nepristojno, ne traži svoje ne ljuti se, ne uračunava zlo, ne raduje se nepravdi, ali se raduje sa istinom; ona sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi" (Prva Korinćanima 13:4-7).

Vrlo je lako da se zaljubite u nekoga, ali postoje neka pitanja koja možete da postavite sebi pre nego što odlučite da li vas vaš "ljubavni radar" vodi u pravom smeru. Prvo, da li je ta osoba hrišćanin, tj. da li je ta osoba predala svoj život Hristu i da li u Njega jedino veruje za svoje spasenje? Takođe, ako neko razmišlja o tome da svoje srce i emocije da jednoj osobi, treba da se zapita da li je spreman tu osobu da pretpostavi svakoj drugoj osobi, i da odnos sa njom, jednom kad su veću braku, stave na drugo mesto samo u odnosu na Boga? Biblija nam kaže da kada dvoje ljudi stupe u brak, oni postaju jedno telo (Postanje 2:24, Matej 19:5).

Drugo nešto o čemu osoba treba da razmisli je da li su oni dobar izbor za potencijalne supružnike. Da li su već stavili Boga na prvo mesto u svom životu? Da li su sposobni da svoje vreme i energiju ulože u razvoj odnosa kao i braka koji bi trebalo da traje ceo život? Da li oboje žele da stupe u brak? Ne postoji sprava pomoću koje možemo da odredimo kada smo zaljubljeni u nekog, ali je bitno da razaberemo da li sledimo naše prve emocije, ili sledimo Božiju volju za naš život.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da znam da li sam zaljubljen?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries